Inhoudsopgave

Verwerken resultaat

Nu het jaar compleet is, kunnen we beginnen met de daadwerkelijke afsluiting. Het doel hiervan is om het resultaatWinst of verlies in een bepaalde periode van het jaar te verwerken. U geeft hiermee aan op welke wijze u de winst of het verlies wilt verrekenen. Dit kan bijvoorbeeld zijn door dit te verdelen onder een aantal vennoten, toe te kennen aan de algemene reserve, of enige andere toewijzing. De boeking die u hiervoor daadwerkelijk maakt, is afhankelijk van de rechtsvorm van uw onderneming.

 

Indien u een eenmanszaakOndernemingsvorm waarbij één persoon eigenaar is van een bedrijf heeft, kunt u het resultaat verwerken met een memoriaalboeking met als tegenrekeningRekening ten laste van een crediteur ‘Privéopnamen en -stortingen’. Bij een bvSamenwerkingsverband van aandeelhouders is dit vaak de rekening ‘Algemene reserves’, maar het kan ook de rekening ‘Eigen vermogen’ zijn. In alle gevallen is dit een rekening in de categorie ‘Balans’.

Stel dat u een eenmanszaak heeft en u heeft in een bepaald jaar €25.000,00 winst gemaakt, dan boekt u dit resultaat op de rekening ‘Privéopnamen en -stortingen’.

De mutatieVerandering in de boekhouding ziet er zoals hieronder uit en voert u in onder ‘Boekhouden’ > ‘Invoeren’ > ‘Memoriaal’. Als u de optie voor memoriaalboekingen niet ziet, dient u deze eerst aan te zetten via ‘Beheer’> ‘Inrichting’ > ‘Instellingen’ > ‘Memoriaalboekingen’.

  • Soort boeking: memoriaalDagboek voor mutaties die niet in andere dagboeken thuishoren
  • Rekening: 9998 Eindresultaat. Indien deze rekening nog niet bestaat, kunt u een nieuwe rekening aanmaken via ‘Beheer’ > ‘Inrichting’ > ‘Grootboekrekeningen’ > ‘Toevoegen’ met als categorie ‘Winst en Verlies’.
  • Datum: de laatste datum van het jaar dat u gaat afsluiten, bijvoorbeeld 31-12-2019.
  • Omschrijving: ‘Verwerking resultaat 2019’
  • Bedrag: de totale winst van dat jaar, of het deel dat u aan een bepaalde vennootMede-eigenaar van een bedrijf door het bezit van aandelen wilt toekennen. Indien u verlies geleden heeft, vult u hier een negatief bedrag in.
  • Tegenrekening: dit is afhankelijk van uw bedrijfsvorm:
  • Vervolgens klikt u op ‘Opslaan’

Als dit goed gedaan is, ziet u op de balansOverzicht van bezittingen en schulden op een bepaald moment van 31 december 2019 onderaan het saldo € 0,00 staan.

Videotraining

U kunt eventueel ook de videotraining volgen voor het afsluiten van een boekjaarDe periode waarover een financieel verslag loopt.

Met deze boeking hebben we het resultaat (winst of verlies) verrekend met de rekening ‘Privéopnamen en -stortingen. Op deze rekening staat nu het bedrag dat uw bedrijf nog tegoed heeft van u als privépersoon (bij een negatief resultaat) of het bedrag dat u nog tegoed heeft van uw bedrijf (bij een positief resultaat). U mag dit bedrag daadwerkelijk per bank overmaken, maar noodzakelijk is dit niet.