Inhoudsopgave

Voorraadwaarde actualiseren

Indien u geen fysieke voorraad aanhoudt, kunt u deze stap overslaan.

De waarde van uw voorraadVerzameling goederen binnen een onderneming om te gebruiken of verkopen verandert bij iedere verkoopAlle dingen die een bedrijf aan derden levert tegen betaling en inkoop. Binnen e-Boekhouden.nl kunt u dit proces via de voorraadadministratie bijhouden. Deze waarde vindt u op de BalansOverzicht van bezittingen en schulden op een bepaald moment terug onder de rekening ‘Voorraad’.

Periodiek telt u uw volledige voorraad (balansen) en bepaalt u de totale waarde van uw voorraad. Per 31 december van het jaar dat u afsluit, moet de waarde van de voorraadrekening in uw boekhoudingHet vastleggen van de financiële gegevens van een bedrijf precies overeenkomen met de waarde van de voorraad zoals u deze op 31 december daadwerkelijk in bezitWat een bedrijf tegoed heeft, de linkerzijde van de balans had. Dit betekent dat u een memoriaalboeking maakt waarmee u het verschil verplaatst van uw rekening ‘Inkopen’ naar uw voorraadrekening. Deze voorraadrekening moet u aanmaken in het rekeningschema. U gaat hiervoor naar ‘Beheer’ > ‘Inrichting’ > ‘Grootboekrekeningen’ > ‘Toevoegen’. Hier voegt u de rekening ‘5000 Voorraad’ toe. Als categorie kiest u voor ‘Balans’.

Stel dat de voorraadrekening per 31 december een saldo heeft van €2.000,00. Nadat u de voorraad geteld heeft, blijkt de daadwerkelijke voorraad €2.500,00 waard te zijn. Het verschil van €500,00 moet nu via een memoriaalboeking verrekend worden. Indien u gebruikmaakt van de automatische voorraadadministratie in e-Boekhouden.nl, kunt u het systeem opdracht geven dit automatisch te doen. Indien u op andere wijze de voorraadadministratie bijhoudt, maakt u deze memoriaalboeking zelf. Hieronder zie u hoe de memoriaalboeking eruit ziet, uitgaande van bovenstaand voorbeeld.