Inhoudsopgave

Verkoop binnen de EU

Indien u goederen of diensten levert aan een bedrijf buiten Nederland, binnen de EU, noemen we dit een ‘intracommunautaire prestatie’ (ICP). U bent in dit geval altijd verplicht om vóór levering het btwVerbruikersbelasting op de levering van roerende goederen en diensten-nummer van uw buitenlandse klant te controleren. Dit kan bijvoorbeeld op www.btw-nummer-controle.nl.

U mag in deze situatie aan uw klant leveren zonder hierover Nederlandse btw in rekening te brengen. Bij het invoeren van de factuur in e-Boekhouden.nl kiest u in deze situatie als btw-code ‘Goederen naar binnen de EU 0%’. De btw komt hiermee automatisch in de juiste rubriek op de btw-aangifteVerklaring van betaalde en ontvangen btw voor de Belastingdienst te staan (rubriek 3b) en de ICP-opgaveOpgaaf van leveringen/diensten voor lidstaten van de EU wordt automatisch voor u klaargezet.

Let op: de Belastingdienst stuurt u geen herinnering of uitnodiging om ICP-opgave te doen. U moet zelf in de gaten houden of u wel of geen ICP-opgave moet doen. Indien er op de btw-aangifte in rubriek ‘3b. Leveringen/diensten naar landen binnen de EU’ een bedrag is ingevuld wat niet gelijk is aan €0,00, moet u ICP-opgave doen. Met de ICP-opgave levert u een lijst aan bij de Belastingdienst van uw omzetTotale waarde van de verkopen van een bedrijf exclusief btw aan klantenDegenen waarvan een onderneming geld tegoed heeft in het buitenland binnen de EU. Klinkt allemaal ingewikkeld, maar in de praktijk betekent dit eenvoudigweg dat u, naast de btw-aangifte, ook onder de knop ‘ICP-opgave’ op ‘Versturen’ klikt. Het boekhoudpakketEen programma waarmee u de boekhouding automatiseert regelt dit vervolgens automatisch.