Inhoudsopgave
< terug

Bijschrijvingen en afschrijvingen

Buiten factuurbetalingen kan er nog van alles op uw afschrift staan aan afschrijvingen en bijschrijvingen. Bij een afschrijvingHet verdelen van aanschafkosten over gebruiksjaren heeft u geld uitgegeven zonder dat u hiervoor een factuur heeft ontvangen. Een voorbeeld hiervan zijn uw maandelijkse bankkosten. Een bijschrijving kan bijvoorbeeld een bedrag zijn dat u vanaf uw privérekening op uw zakelijke rekening heeft gestort. Hieronder bespreken we een veelvoorkomende situatie.

Stel, u heeft benzine getankt en direct per pin betaalt. U heeft een kassabonBewijs van betaling gekregen. Het lijkt logisch om de kassabon als bonBewijs van betaling in te voeren in de boekhouding. De vraag is echter wat u dan doet wanneer u de betaling tegenkomt op uw bankafschrift. Omdat er geen factuur in de boekhoudingHet vastleggen van de financiële gegevens van een bedrijf staat, kunt u deze mutatieVerandering in de boekhouding niet als ‘Factuurbetaling verstuurd’ invoeren.

De enige optie is om de betaling dan op dezelfde wijze in te voeren als het bonnetjeBewijs van betaling, maar dan komen de kosten en de btwVerbruikersbelasting op de levering van roerende goederen en diensten dubbel in de boekhouding te staan. U kunt dit op twee manieren voorkomen:

  • U beschouwt het bonnetje als een factuur en voert het als factuur in. Zodra u de pinbetaling op het afschrift tegenkomt, beschouwt u dit als een factuurbetaling en koppelt u de betaling aan de openstaande postEen financieel feit in de boekhouding.
  • U voer het bonnetje nog niet in, maar wacht tot u de betaling tegenkomt op het afschrift. Zodra u de betaling tegenkomt op uw afschrift voert u het afschrift tegelijk met het bonnetje in. Voorbeeld: u heeft voor €56,14 getankt en dit per pin betaald. U heeft het bonnetje netjes bewaard en komt nu de pinbetaling tegen op het afschrift. In onderstaande afbeelding ziet u hoe u deze betaling verwerkt in de boekhouding.

Indien u gebruikmaakt van de automatische bankkoppeling of afschriften importeert, ziet u een overzicht van uw niet verwerkte afschriftregels bij 'Boekhouden' > 'Invoeren' > 'Importeren'.

Zodra u op het gele icoontje voor aan de regel klikt, krijgt u het invoerschema te zien en verwerkt u de afschriftregel op dezelfde manier als bij de handmatige invoer.

In de afbeelding hieronder ziet u hoe een afschrijving eruit ziet, indien u deze splitst op basis van verschillende btw-percentages én verschillende tegenrekeningenRekening ten laste van een crediteur.