Inhoudsopgave

Factuurbetaling ontvangen

Een ontvangen factuurbetaling is één van de eenvoudigste boekingen. U heeft in deze situatie een betaling ontvangen voor een factuur die u eerder naar een klant heeft verzonden. Bij het invoeren gaat u als volgt te werk:

  1. Bij ‘Soort boeking’ selecteert u ‘Factuurbetaling ontvangen’.
  2. Bij ‘Rekening’ selecteert u de bankrekening (of kas) waarop de betaling is ontvangen.
  3. Achter ‘Open post’ klikt u op het verrekijkertje om direct de open postEen financieel feit in de boekhouding te selecteren waar de betaling betrekking op heeft.
  4. Bij ‘Datum’ voert u de datum in waarop de betaling is bijgeschreven.
  5. Indien gewenst kunt u een omschrijving invullen.

Tot slot klikt u op ‘Opslaan’.

 

Uw banksaldo (of kas) neemt in dit geval toe met het factuurbedrag, de factuur is nu volgens de boekhoudingHet vastleggen van de financiële gegevens van een bedrijf betaalt en het debiteurensaldo op de balansOverzicht van bezittingen en schulden op een bepaald moment neemt af met het factuurbedrag. Het debiteurensaldo op de balans geeft namelijk het totale bedrag aan van de op dat moment openstaande facturen die nog door uw klantenDegenen waarvan een onderneming geld tegoed heeft voldaan moeten worden.

Oefenopgave 4 Factuurbetaling ontvangen

Heeft u bovenstaande uitleg begrepen? Test uw kennis met een oefenopgave. Na afloop vindt u hier ook het antwoord. Succes!

Vraag

In deze oefenopgave gaat u een inkomende factuurbetaling verwerken in e-Boekhouden.nl.

In Oefenopgave 2 heeft u een factuur ingevoerd voor Jansen B.V. ter waarde van € 1500,00 (exclusief btw) met factuurnummer 2019001. U heeft die factuur op 2 januari 2019 verstuurd en op 15 januari heeft u de betaling ontvangen.

Voer de ontvangen factuurbetaling in e-Boekhouden.nl in. Na afloop vindt u de uitleg onder de knop 'Antwoord weergeven'.

Succes!

Antwoord

Voor het invoeren van ontvangen factuurbetalingen gaat u in e-Boekhouden.nl naar Boekhouden > Invoeren > Afschrift/bonnetjes.

U kiest bij Soort boeking voor 'Factuurbetaling ontvangen'. Jansen B.V. heeft het bedrag overgemaakt op uw bankrekening en dus kiest u bij Rekening voor 'Bank'. Om een open post te selecteren, klikt u rechts op het verrekijkertje.

In het scherm dat opent, selecteert u de juiste open post en klikt u op 'Selecteren'.

 

De gegevens van de factuur verschijnen automatisch in het scherm. Vul de datum van betaling in en klik op 'Opslaan'.