Inhoudsopgave

Inhoud

 1. 1.Inleiding
 2. 2.De theorie van boekhouden
 3. 3.Inrichten van de boekhouding
 4. 4.Uw eerste boekingen
 5. 5.De btw-aangifte
 6. 6.Afsluiten boekjaar
 7. 7.Moeilijke boekingen
 8. 8.Slot
 9. 9.Begrippen

Een bon invoeren

Het invoeren van een bonnetjeBewijs van betaling gaat op bijna dezelfde manier als het invoeren van een factuur:

 1. U gaat in e-Boekhouden.nl naar ‘Boekhouden’ > ‘Invoeren’ > ‘Afschrift/bonnetjes’.
 2. Bij ‘Soort boeking’ selecteert u ‘Geld ontvangen’ of ‘Geld uitgegeven’.
 3. Vervolgens voert u de datum en omschrijving in. De omschrijving is een voor u herkenbare beschrijving die duidelijk maakt waar het bonnetje over gaat.
 4. Het vakje ‘Boekstuk’ is een optioneel invoerveld. Ons advies is om dit niet te gebruiken.
 5. U kiest vervolgens of de bedragen die u invoert exclusief of inclusief btwVerbruikersbelasting op de levering van roerende goederen en diensten zijn. Doorgaans zijn de bedragen op een bonnetje inclusief btw.
 6. Onderaan op de eerste regel voert u het bedrag in en hierbij selecteert u de juiste ‘BTW-code’. De btw wordt vervolgens automatisch berekend.
 7. Als laatste selecteert u de tegenrekening. Hiermee geeft u aan op welke grootboekrekeningVerzameling van uitgaven en inkomsten de kosten geboekt moeten worden. Gaat het bijvoorbeeld om boeken, dan selecteert u hier de tegenrekeningRekening ten laste van een crediteur ‘4869 Vakliteratuur’.

Tot slot klikt u op ‘Opslaan’.

Oefenopgave 3 Een bon invoeren

Heeft u bovenstaande uitleg begrepen? Test uw kennis met een oefenopgave. Na afloop vindt u hier ook het antwoord. Succes!

Vraag

In deze oefenopdracht gaat u een bon invoeren in e-Boekhouden.nl.

U heeft op 5 januari 2019 een bezoek gebracht aan een boekhandel bij u in de buurt. U heeft daar een boek gekocht dat u nodig heeft voor uw onderneming en een nieuwe muismat voor uw computer. Het boek kostte € 35,00 en de muismat € 10,00 (beiden inclusief btw). U heeft het bedrag gepind.

Voer bovenstaande bon in e-Boekhouden.nl in. U vindt de uitleg onder de knop 'Antwoord weergeven'.

Succes!

Antwoord

Voor het invoeren van bonnetjes gaat u in e-Boekhouden.nl naar Boekhouden > Invoeren > Afschrift/bonnetjes.

U kiest bij Soort boeking voor 'Geld uitgegeven'. U heeft het bedrag immers direct voldaan en er is dus geen sprake van een factuur, maar een bonnetje. Bij Rekening kiest u voor een bankrekening, omdat u het bedrag heeft gepind. Geef de boeking een herkenbare omschrijving. Selecteer vervolgens de optie 'Incl BTW' en voer de aankopen in. U voert het boek en de muismat apart in, omdat het boek een ander btw-percentage heeft dan de muismat. Om een regel toe te voegen, klikt u op 'Regel toevoegen'. Selecteer de gewenste tegenrekeningen en klik op 'Opslaan'.