Eenmanszaak

Kennisbank » Eenmanszaak

In dit artikel gaan we in op het begrip eenmanszaak. We leggen uit wat een eenmanszaak is, hoe je een eenmanszaak opricht en wat de voor- en nadelen zijn. Na het lezen van dit artikel weet jij alles over de eenmanszaak.

Wat is een eenmanszaak?

Stel, je start je eigen bedrijf. Dan moet je daar ook een rechtsvorm bij kiezen. Dit kan bijvoorbeeld een eenmanszaak zijn, maar ook een stichting, bv en nv zijn rechtsvormen. Zo zijn er in totaal negen rechtsvormen. De rechtsvorm is het juridische gedeelte van je bedrijf. Het is de manier waarop jij de verantwoordelijkheid, ook wel aansprakelijkheid voor je bedrijfje regelt, maar ook de belastingverplichtingen.

Kies je voor de rechtsvorm eenmanszaak, dan ben jij volledig verantwoordelijk voor jouw bedrijf. Bij een eenmanszaak is er één persoon eigenaar, vandaar de naam eenmanszaak. De eigenaar is ook privé aansprakelijk voor de schulden die er gemaakt worden. Een eenmanszaak kan wel personeel hebben. De naam eenmanszaak zegt dus alleen iets over de rechtsvorm.

Wat is het verschil tussen een eenmanszaak en een bv?

Zoals net besproken zijn er verschillende rechtsvormen waarvoor je kunt kiezen. Naast de rechtsvorm eenmanszaak heb je bijvoorbeeld ook de bv. Bv betekent besloten vennootschap. Je bent als eigenaar van een bv, in tegenstelling tot een eenmanszaak, niet persoonlijk aansprakelijk. Maak je schulden, dan kan de curator jou niet privé aansprakelijk stellen. Het vermogen van de bv is dan aansprakelijk. Dit betekent dat de bv volledig verantwoordelijk is voor de schulden die de bv maakt.

Een ander verschil tussen een eenmanszaak en een bv is dat je een bv samen met een partner kunt oprichten. Een nadeel kan zijn dat het oprichten van een bv langer duurt dan het opstarten van een eenmanszaak. De notaris moet hiervoor namelijk speciaal een akte opstellen. Je kunt ook met meerdere ondernemers een vof starten, dan ben je wél privé aansprakelijk.

Als eigenaar van een eenmanszaak inkomstenbelasting moet je betalen over de winst die je maakt. Dit is de belasting die je betaalt over je inkomen. Heb je een bv, dan betaal je vennootschapsbelasting over de winst van je bedrijf en dividendbelasting als je dividend uitkeert aan je aandeelhouders. Als je directeur-grootaandeelhouder van de bv bent, betaal naast deze belastingen ook inkomstenbelasting over het inkomen (loon en eventueel dividend) dat je vanuit de bv krijgt.

Eenmanszaak oprichten

De eenmanszaak is de rechtsvorm die het vaakst voorkomt in Nederland, zeker bij zzp’ers. Dit komt omdat er bijna geen eisen gelden voor het oprichten van een eenmanszaak. Je maakt heel eenvoudig online een afspraak bij een Kamer van Koophandel-kantoor bij jou in de buurt. Tijdens je afspraak bij de KvK wordt je legitimatie gecontroleerd en wordt bekeken of je voldoet aan de inschrijfvoorwaarden. De kosten voor de inschrijving zijn € 50,-. De KvK geeft jouw gegevens door aan de Belastingdienst. Na inschrijven krijg je een KvK- en btw-nummer. Jouw eenmanszaak is dan officieel opgericht.

Wat zijn de belangrijkste voor- en nadelen van een eenmanszaak?

Aan elke rechtsvorm kleven voor- en nadelen, dus ook bij de eenmanszaak. Het grootste voordeel van een eenmanszaak is dat die makkelijk en snel op te starten is, zonder al te veel kosten. Daarnaast kent de eenmanszaak fiscale voordelen zoals de zelfstandigenaftrek en startersaftrek. Aan die voordelen zijn wel regels verbonden, zoals het urencriterium. Je moet dan per jaar minimaal 1.225 uur besteden aan je onderneming.

De nadelen van een eenmanszaak zijn, dat je privé aansprakelijk bent voor de schade die jij of jouw product maakt bij iemand anders. Stel er gebeurt een ongeluk op de werkvloer of je gaat failliet dan betekent dit dat jij óók met jouw privé-inkomen garant staat om de schulden af te lossen. Ben je niet onder huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan geldt dat ook voor het bezit van je partner. Pas hier dus voor op en regel het met een goede verzekering.

Wat ook een nadeel kan zijn van een eenmanszaak is dat je niet makkelijk een lening afsluit. De bank of investeerder leent een bedrag aan jou. Jij bent dus in je eentje verantwoordelijk voor de afbetaling van deze lening.

Administratie van een eenmanszaak

Het is belangrijk een goede administratie bij te houden. Een onderdeel daarvan is je boekhouding. Aan de hand van je boekhouding kun je onder andere zien hoe je er financieel voorstaat. Wist je dat je met e-Boekhouden.nl heel eenvoudig online je boekhouding doet?