Tegenrekening

Kennisbank » Tegenrekening

Misschien heb je deze term al wel eens gezien. Maar wat betekent het begrip tegenrekening eigenlijk? En waar vind je het? In dit artikel leggen we het uit.

Wat is een tegenrekening?

Een tegenrekening is de grootboekrekening waarop je kosten boekt. Heb je bijvoorbeeld een boek gekocht dan kies je voor de tegenrekening “vakliteratuur”. De tegenrekeningen kun je terugvinden in de lijst van het rekeningschema.

Wat is het doel van een tegenrekening?

Met een tegenrekening verdeel je je kosten in categorieën. Hierdoor heb je overzicht en zie je aan het einde van het jaar gemakkelijk wat je inkomsten en uitgaven waren. We hebben net het voorbeeld gegeven van het boek dat je koopt als ‘vakliteratuur’. Stel, je ziet dat er op de tegenrekening heel veel kosten zijn geboekt, dan heb je dus heel veel vakliteratuur gekocht. Maar als je daar uiteindelijk niks mee doet, kun je volgend jaar beter minder boeken kopen.

Tegenrekening in online boekhouding?

Tegenrekeningen gebruik je dus om je boekhouding overzichtelijker te maken. Zodat jij een beter inzicht in je cijfers hebt en dus goede beslissingen kunt maken voor de toekomst van je bedrijf. Kijk bij de keuze van je boekhoudprogramma daarom ook naar hoe je je boekhouding kunt indelen. In e-Boekhouden.nl staat al een handig standaard rekeningschema. Hier maak je heel eenvoudig zelf je eigen tegenrekeningen aan. Zo maak en hou je je boekhouding overzichtelijk. Ook ervaren hoe makkelijk het werkt? Probeer het gratis uit.

Wil je meer boekhoudtermen leren? Volg dan onze gratis cursus boekhouden en start vandaag nog!