ICP-opgave

Kennisbank » ICP-opgave

Synoniemen: opgaaf ICP, opgaaf intracommunautaire prestaties

Je doet als ondernemer ICP-opgave als je diensten of producten levert aan klanten die in andere EU-landen aangifte moeten doen.

ICP-opgaaf

Wat is ICP-opgave?

ICP staat voor intracommunautaire prestaties. Je krijgt als ondernemer te maken met ICP-opgave op het moment dat je zaken doet met een zakelijke klant in een ander EU-land. 

Tijdens je belasting aangifte wordt er gevraagd of je zaken doet met andere Europese landen. Als dit het geval is, vul je bij 3b het bedrag in van ICP waarover omzetbelasting wordt berekend. Ter aanvulling stuur je nog de ICP-aangifte op. Hier geef je aan met welke partijen je zaken hebt gedaan en om welke bedragen het gaat. 

Waarom gebruik je een ICP-opgave?

Elke ondernemer doet in zijn of haar eigen land de belasting aangifte. Hierdoor heeft het weinig zin om Nederlandse belasting in rekening te brengen voor bijvoorbeeld een Poolse klant. Als je een factuur aanmaakt voor deze Poolse klant vermeld je dat het gaat om een ICP.

Hoe bereken je belasting voor klanten in andere EU-landen?

Als je goederen verkoopt bereken je niet 21% of 9% btw, maar pas je het 0%-tarief toe. Let op: gaat het om een particulier? Dan breng je wel 21% of 9% btw in rekening. Een particulier doet immers geen belasting aangifte. Als je diensten levert aan een klant in de EU, dan verleg je de btw naar de klant.