Inkomsten

Kennisbank » Inkomsten

Synoniemen: ontvangsten, inkomen

Alles wat je bedrijf aan geld ontvangt.

inkomsten

Wat zijn inkomsten?

Inkomsten binnen een onderneming draaien om al het geld dat daadwerkelijk binnenkomt. Let goed op: inkomsten zijn anders dan omzet. Daar waar inkomsten gaan over het geld dat daadwerkelijk is ontvangen, kijkt omzet naar het totaalbedrag van verkopen. 

Wat is het verschil tussen inkomsten en omzet?

Hierboven hebben we al beschreven dat omzet kijkt naar de totale waarde van verkoop. Inkomsten gaan daarentegen over een werkelijk ontvangst van geld. Het volgend voorbeeld geeft extra uitleg aan de hand van een praktijkvoorbeeld:

Laten we zeggen dat je met je webshop op 31 december een camera verkoopt. De omzet is op 31 december €800. De klant heeft 14 dagen de tijd om te betalen. Hij kiest ervoor om op 7 januari de factuur te betalen. In dit geval ontvang je in januari pas het geld. 7 januari komt er netjes €800 op je rekening binnen. Dit zijn de inkomsten.

Hoe houd je inkomsten bij in de boekhouding?

Je wilt als onderneming altijd je boekhouding op orde hebben. Het beste kan je dus bij elke mutatie de boekhouding bijwerken. Je inkomsten houd je het beste bij in een kasboek of bankboek. Als een klant contant wilt betalen, verwerk je dit in het kasboek. Maar als de klant liever per bank betaalt, neem je dit op in het bankboek.