Vennootschap onder firma

Kennisbank » Vennootschap onder firma

Synoniemen: vof

Een vennootschap onder firma is een onderneming die gezamenlijk wordt opgericht door één of meerdere personen; de vennoten.

Vennootschap-onder-firma

Wat is een vennootschap onder firma?

Vennootschap onder firma wordt ook wel afgekort naar vof. Het is een rechtsvorm die kan bestaan uit één of meerdere personen. Ieder die meedoet met een vennootschap onder firma wordt een vennoot en daarmee mede-eigenaar van de vof. 

Elke vennoot brengt iets in voor de vof, dit kan bijvoorbeeld geld zijn maar ook een bedrijfspand of arbeidsuren. Daarnaast kan een vof ook personeel aannemen.

Hoe richt je een vennootschap onder firma op?

Je kunt een vof starten met minimaal 2 personen. Voor het oprichten van een vennootschap onder firma is geen startkapitaal nodig. Wel is het nodig om de vof in te schrijven bij de Kamer van Koophandel.

Ook heb je een inschrijving in het UBO-register nodig. Hierin staan alle belanghebbende van de vof die meer dan 25% eigendomsbeslag hebben. Dit houdt in dat zij recht hebben op winst of beloningen bij opheffing. Tot slot kan je een vof-contract opstellen, dit is niet verplicht maar wel handig om te hebben. In een vof-contract leg je alle afspraken van de vof vast.

Hoe zit het met de aansprakelijkheid bij een vof?

Een vennootschap onder firma is een rechtsvorm zonder rechtspersoon. Dit houdt in dat iedere vennoot aansprakelijk is met privé vermogen op eventuele schulden van de gehele vof. Je bent dus ook aansprakelijk voor de vof schulden van een andere vennoot. Privé schulden van een vennoot worden niet doorgerekend naar de vof of andere vennoten. Dat blijft dus wel gescheiden.

Als jij jezelf aansluit bij een bestaande vof, doe je er goed aan om de financiële gezondheid te controleren. Want ook als je op een later moment aansluit bij een vof, ben je aansprakelijk voor de schulden die voor je komst zijn gemaakt.

Welke verplichtingen heeft een vennootschap onder firma?

Als je ondernemer voor de Belastingdienst bent, moet je als vennoot inkomstenbelasting doen over je eigen deel van de beloning. Je kan profiteren van verschillende voordelen zoals de mkb-winstvrijstelling. Als je aan het urencriterium kan je gebruik maken van nog meer belastingvoordeel. Het is voor een vof niet nodig om jaarstukken te deponeren. Wel moet je als vof belasting afdragen.