Wetswijzigingen 1 juli 2022: dit verandert er voor jou als ondernemer

Ondernemer opgelet, vanaf 1 juli 2022 gaan de nieuwe wetswijzigingen in. Weet jij al waar je rekening mee moet houden? Lees in dit artikel welke wetten er gaan veranderen en hoe jij hierop inspeelt.

Betalingstermijn voor grootbedrijf naar 30 dagen

Moet jij als mkb-ondernemer of zzp’er lang wachten tot een grootbedrijf je eindelijk betaald? Dan is er goed nieuws voor je. Vanaf 1 juli gaat het betalingstermijn voor grote bedrijven van 60 dagen naar 30 dagen. Dit is voordelig als je regelmatig zaken doet met grote bedrijven of wordt ingehuurd door een grootbedrijf.

Als je wilt dat facturen nóg sneller betaald worden, maak dan gebruik van een goed facturatieprogramma zoals e-Boekhouden.nl. Hier maak je snel en gemakkelijk een factuur in eigen huisstijl die helemaal past bij de onderneming. Voeg eenvoudig een automatische betaallink toe. Zo wordt het voor je klanten nog makkelijker om binnen no-time de factuur te betalen. Fijn zaken doen, voor jezelf én voor je klanten.

Verlaging van btw op energie

Het kabinet verlaagt tijdelijk de btw op energie. Nu betaal je nog 21% btw over elektriciteit, aardgas en stadsverwarming. Als deze wetswijziging ingaat, zal je als ondernemer 9% btw betalen over energie. Deze wetswijziging duurt tot en met 31 december 2022.

Minimumloon stijgt

Per 1 juli 2022 stijgt het wettelijk minimumloon. Alle ondernemers die personeel in dienst hebben, dienen hier dus rekening mee te houden. Als je een werknemer hebt van 21 jaar en ouder, met een fulltime dienstverband, dien je vanaf 1 juni de volgende bedragen te hanteren:

  • €1.756,20 per maand
  • €405,30 per week
  • €81,06 per dag
wetswijziging 1 juli 2022

Bezoekadres afschermen in het handelsregister

Als ondernemer of rechtspersoon wordt je bezoekadres opgenomen in het handelsregister. Dit handelsregister is openbaar en iedereen kan lezen wat hierin staat. Als je bezoekadres bijvoorbeeld ook je thuisadres is, kan dit vervelend zijn. In het geval van dreiging en waarschijnlijke dreiging is het mogelijk om het bezoekadres af te schermen. Als dit het geval is, kan je een verzoek indienen bij de Kamer van Koophandel.

Rookmelders

Ondernemers in de bouw moeten weten dat het per 1 juli 2022 verplicht is om op iedere verdieping van een woonhuis een rookmelder te hebben. Dit was al het geval voor nieuwbouw, maar deze regeling geldt nu ook voor bestaande bouw.

Reclameregels voor influencers

Om minderjarigen beter te beschermen, vallen influencers vanaf 1 juli 2022 onder de Mediawet. Videomakers met meer dan 500.000 volgers moeten zich aan de reclameregels houden als zij er geld mee verdienen en ingeschreven staan bij de KvK. Zo moeten influencers onder andere helder zijn over reclame en rekening houden met minderjarigen.

Verbod tabaksreclame

Winkelreclame voor tabaksproducten, e-sigaretten en e-liquids is niet meer toegestaan met de nieuwe wetswijziging. Onder winkelreclame valt niet alleen reclame in de winkel, maar ook reclame op de gevel van de winkel of in de etalage.

Er zijn uitzonderingen op deze regel. Als deze uitzondering op jou van toepassing is, mag je nog wel in je winkel reclame maken. Echter mag deze reclame niet van buiten de winkel zichtbaar zijn. Dit geldt voor:

  • Speciaalzaken die enkel rookwaren, rookaccessoires, loten en dagbladen verkopen en geregistreerd zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit
  • Kleine zaken die zich voor 1 januari 2021 bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit hebben geregistreerd en een jaaromzet van maximaal €700.000 hebben. Het is belangrijk dat deze zaken meer dan 75% van hun jaaromzet uit tabaksproducten halen.

APK-roetfiltertest bij dieselauto’s

Om beter te testen wat de deeltjesaantallen zijn in dieselauto’s en -busjes, geldt vanaf 1 juli de APK-roetfiltertest. Met deze wijziging kan er nog nauwkeuriger worden getest of deze voertuigen aan de huidige eisen doen. Ondernemers met een dieselauto of -busje en ondernemers die deze keuringen uitvoeren, dienen hier rekening mee te houden.