Aandelen

Kennisbank » Aandelen

Synoniemen: aandeel, effect

Aandelen zijn waardepapieren die een aantal rechten met betrekking tot een vennootschap geven.

Aandelen

Wat zijn aandelen?

In Nederland zijn er bedrijfsvormen waarbij het eigen vermogen verdeeld is in aandelen. Het betreft de besloten vennootschap (bv) en de naamloze vennootschap (nv). Bezitters van aandelen noemen we aandeelhouders.

Hoeveel is een aandeel waard?

Op elk aandeel staat vermeld wat de waarde is van het aandeel, bijvoorbeeld €50,-. Er wordt dan ook wel gezegd dat de nominale waarde van het aandeel €50,- is. Soms is het aankoopbedrag van een aandeel hoger dan de nominale waarde. Als een aandeel oorspronkelijk een waarde had van €50,- en je koopt het aandeel voor €80,- dan is er sprake van €30,- agio. Het is wettelijk verboden om aandelen tegen een lagere prijs in omloop te brengen dan de nominale waarde.

Hoeveel aandelen mag een onderneming uitgeven?

In de statuten van een bv of nv staat beschreven hoeveel aandelen een onderneming maximaal mag uitgeven (emissie van aandelen). Deze omvang wordt ook wel het maatschappelijk aandelenvermogen genoemd. Dit aandelenvermogen kan geheel of gedeeltelijk in omloop gebracht worden via verkoop. Als je vervolgens de nominale waarde van de aandelen vermenigvuldigd met het aantal uitgegeven aandelen, dan heb je het geplaatst aandelenkapitaal.

Wat doen aandelen op de beurs?

De waarde van een aandeel is gebaseerd op de winst en winstverwachting van een bedrijf. Hoe hoger de verwachte winst, hoe hoger de prijs van een aandeel. De prijs van aandelen komt tot stand op de beurs. In Nederland is dat de Euronext Amsterdam. Verkoopt men aandelen tegen een hogere prijs dan men inkoopt, dan is er sprake van koerswinst. Daalt de waarde van aandelen op het moment dat men aandelen wil verkopen, dan is er sprake van koersverlies. Koersen kunnen dus flink schommelen.

Kan je geld verdienen met aandelen?

Maakt een onderneming winst, dan deelt de aandeelhouder mee in de winst in de vorm van dividend. Dit kan worden uitbetaald in contanten (cashdividend) of in nieuwe aandelen (stockdividend). Maar wordt er in een jaar heel weinig of geen winst gemaakt, dan krijgt de aandeelhouder geen dividend.