Btw

Kennisbank » Btw

Synoniemen: omzetbelasting

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde.

btw

Wat is btw?

Btw wordt ook wel omzetbelasting genoemd. Het is de belasting die wordt geheven op goederen en/of diensten. Veel ondernemers krijgen te maken met btw. Zo dienen zij aan het eind van een periode de btw-aangifte te doen.

Wanneer betaal je btw?

Niet iedere ondernemer is automatisch ondernemer voor de btw. Als je ondernemer bent voor de btw dan krijg je een omzetbelastingnummer en een btw-identificatienummer. In dat geval dien je het btw-identificatienummer te melden op je facturen. Ook moet je alle verzonden en ontvangen facturen bijhouden.

Hoeveel btw bereken je?

Er zijn verschillende tarieven voor de btw. Welk btw-tarief je toepast, hangt af van het type dienst of product je levert:

  • 21% btw is het standaardtarief. Dit tarief wordt berekend over de meeste goederen en diensten.
  • 9% btw wordt berekend over bepaalde goederen en diensten. Hieronder vallen bijvoorbeeld voedingsmiddelen of wanneer u werkt als kapper.
  • 0% btw wordt berekend over bepaalde diensten en goederen zoals internationaal personenvervoer of voor visvangst. Ook kan het zo zijn dat je wordt vrijgesteld van btw. Dit geldt voor verschillende branches en activiteiten zoals de gezondheidszorg of kansspelen. Een btw-vrijstelling is anders dan het 0%-tarief.

Hoe werkt het met de KOR en btw?

Maak je gebruik van de kleineondernemersregeling (KOR)? Dan breng je geen btw in rekening op de goederen en/of diensten die je levert. Ook kun je niet langer de btw over de kosten en investeringen terugvragen. De btw-aangifte hoef je in dat geval ook niet meer te doen. Wel dien je jouw boekhouding en administratie op orde te houden.