Cashflow

Kennisbank » Cashflow

Synoniemen: kasstroom

Het geld dat je krijgt min het geld dat je uitgeeft in een bepaalde periode.

cashflow

Wat is cashflow?

Cashflow wordt in het Nederlands ook wel kasstroom genoemd. Dit laat het verschil zien tussen de inkomende geldstroom en de uitgaande geldstroom. 

De cashflow kan zowel positief als negatief zijn. Een cashflow is positief als je meer inkomsten hebt dan uitgaven. Dit zegt echter nog niet of je winst of verlies maakt. Dat bekijk je namelijk met behulp van een winst- en verliesrekening. Een negatieve winst betekent niet perse dat je failliet gaat, maar een negatieve cashflow kan wel faillissement voorspellen.

Hoe bereken je cashflow?

Je cashflow bereken op 2 manieren. Er wordt verschil gemaakt tussen de directe methode en de indirecte methode.

Directe methode:

Cashflow = inkomend geld – uitgaand geld

Voorbeeld: €10.000 aan inkomsten in maart –  €7.000 aan uitgaven in maart = €3.000 cashflow in maart. Dit is een positieve cashflow en laat zien dat je meer geld hebt ontvangen dan dat je hebt uitgegeven.

Indirecte methode:

Cashflow = nettowinst na belasting + afschrijvingskosten

Voorbeeld: €20.000 winst na belasting in kwartaal 1 + €10.000 afschrijvingen in kwartaal 1 = € 30.000 cashflow in kwartaal 1.

Wat laat een cashflow zien?

Cashflow laat zien hoe het geld door de onderneming stroomt. Een goede cashflow laat zien dat je aan financiële verplichtingen kan voldoen. Een slechte cashflow kan leiden tot financiële problemen zoals faillissement. Verschillende belanghebbende vragen om je cashflow. Denk bijvoorbeeld aan banken als je een kredietaanvraag doet of de KVK als je een jaarverslag inlevert.