LIFO

Kennisbank » LIFO

Synoniemen:  last in, first out

LIFO is de Engelse afkorting van last in, first out.

LIFO

Wat is LIFO?

Er zijn verschillende manieren om je voorraad te beheren. LIFO is een vorm van voorraadbeheer en staat voor last in, first out. Dit betekent dat wat het laatste ingekocht is, ook als eerste verkocht wordt. Deze manier van voorraadbeheer wordt gebruikt door bedrijven die regelmatig producten verkopen waar geen bederf bij kan optreden.

Wat is het verschil tussen LIFO EN FIFO?

Zowel LIFO als FIFO zijn manieren van voorraad beheer. FIFO wordt vooral gebruikt binnen de levensmiddelenindustrie. Hierbij worden producten die als eerste zijn binnen gekomen ook als eerste worden verkocht. Zo voorkom je dat je een verouderde voorraad hebt. Dit is vooral belangrijk bij producten die over datum kunnen gaan. LIFO wordt vooral gebruikt bij bedrijven waarvan de producten of diensten die ze leveren niet in waarde zullen verminderen.

Hoe gebruik je LIFO?

LIFO wordt vooral gebruikt in de bouw sector. Als je bijvoorbeeld een leverancier van bakstenen bent, dan kan je de LIFO-methode toepassen op je voorraad. De laatst geproduceerde bakstenen worden als eerste doorverkocht. Als er overschot is, gaat dit naar de opslag. Soms blijft het overschot maanden in de opslag liggen. Omdat deze goederen niet snel hun waarde zullen verliezen, is dat geen probleem.