Tussenrekening

Kennisbank » Tussenrekening

Synoniemen: kruispost

Een tussenrekening is een balansrekening waarop tijdelijk iets geboekt kan worden, om het er op een later moment weer af te boeken.

Tussenrekening

Wat is een tussenrekening?

Een tussenrekening is een balansrekening en wordt gebruikt voor het verschuiven van geld. Dit doe je bijvoorbeeld als je geld overmaakt van de ene naar de andere rekening. Dit geld boek je dan op een tussenrekening omdat het niet is toegestaan dit geld direct te verplaatsen. 

Ook wordt een tussenrekening gebruikt om kosten over een langere periode te verspreiden. Uiteindelijk komt het saldo van een tussenrekening altijd weer uit op nul.

Tip: maak gebruik van grootboekrekeningen

Het wordt een rommeltje als je het verwerken van boekingen niet bijhoudt. Om je boekhouding zo overzichtelijk mogelijk te maken, is het slim om je boekhouding te verdelen in categorieën. Deze categorieën heten grootboekrekeningen.

Zo wordt de omzet van je bedrijf geboekt op een grootboekrekening met bijvoorbeeld de naam Omzet. Als je dan betaald krijgt vanuit een klant, stijgt je omzet. Het bedrag in de grootboekrekening Omzet stijgt dan dus ook. Om dit wat duidelijker te maken hoe je dit met een tussenrekening doet, geven we een voorbeeld.

Hoe gebruik je een tussenrekening?

Stel, je maakt geld over van je zakelijke spaarrekening naar je zakelijke bankrekening. Dan moet je deze boeking verwerken in je boekhouding. Dit doe je met de tussenrekening Kruisposten. Kruisposten is een grootboekrekening waarop alle overboekingen geboekt worden. Zoals in het voorbeeld gezegd, gaat het hier om overboekingen van de ene bankrekening naar de andere. De overboekingen die je op kruisposten boekt, blijven in de onderneming. Deze post werd vroeger gebruikt omdat het geld van een overboeking wat langer onderweg is. Tegenwoordig gaat dit digitaal erg snel, maar houden we wel Kruisposten aan.