Cursusoverzicht » Hoofdstuk 6. Buitenland » Btw betaald in een ander EU-land

Btw betaald in een ander EU-land

Zoals we in hoofdstuk 3 ook al hebben besproken kan het gebeuren dat je btw in een ander EU-land betaalt. We gaven toen het voorbeeld van tanken in het buitenland. Maar ook als je bijvoorbeeld goederen koopt in een ander EU-land, maar je gaat het zelf ophalen, dan betaal je de lokale btw. Deze btw kun je niet terug krijgen via de btw-aangifte. Je moet deze btw direct bij de Belastingdienst terug gaan vragen. Je moet dan eerst een inlog vragen bij de Belastingdienst, dat doe je via deze pagina. Met deze inlog vraag je via deze pagina de btw terug.

De factuur of het bonnetje van deze aankoop moet je dan boeken op een aparte grootboekrekening. Als je bijvoorbeeld in Ierland iets gekocht hebt met het algemene btw-tarief, dan zit daar 23% btw op. Je maakt dan een balansrekening aan voor deze btw, bijvoorbeeld 1665 Btw Ierland. Dit doe je via Beheer > Inrichting > Grootboekrekeningen. Stel, je hebt voor € 10.000,00 aan goederen gekocht in Ierland, met de lokale btw. De btw is dan € 2.300,00 (23% van € 10.000). Dan boek je de bon of factuur op de normale manier in, waarbij je onderaan 2 regels aanmaakt:

Regel 1: hier zet je het bedrag exclusief btw (10.000 dus), met als btw-code Geen BTW. Als tegenrekening vul je de grootboekrekening die je normaal gesproken voor deze aankopen gebruikt. Je kunt (als je veel zaken doet met Ierland) een aparte grootboekrekening aanmaken voor je kosten vanuit Ierland.

Regel 2: hier zet je het btw-bedrag (2.300 dus), met als btw-code Geen BTW. Als tegenrekening gebruik je dan 1665 Btw Ierland.

Nu kun je de € 2.300 aan btw terugvragen bij de Belastingdienst, via die inlog die je hebt gekregen.

Bedrijven buiten de EU

Als je zaken doet met bedrijven buiten de EU, dan hoef je geen Opgaaf ICP te doen. Als je producten verkoopt aan bedrijven buiten de EU, dan breng je 0% btw in rekening naar je klant. Je voert de factuur ook op de normale manier in en kiest bij btw-code voor Levering naar buiten de EU 0%. De omzet wordt automatisch toegevoegd aan de btw-aangifte, bij 3a Leveringen naar landen buiten de EU.

Als je een aankoop hebt gedaan vanuit een land buiten de EU, dan kies je bij het invoeren van de factuur voor de btw-code Leveringen/diensten van buiten EU 0%. De kosten en de btw worden dan automatisch toegevoegd aan je btw-aangifte bij 4a Leveringen uit landen buiten de EU. Je ziet bij Omzetbelasting de btw toegevoegd. Deze is ook bij 5b Voorbelasting toegevoegd, zodat je onder aan de streep geen btw betaalt over deze aankoop.

Naast btw heb je bij leveringen of aankopen van buiten de EU vaak ook te maken met de douane en eventuele heffingen. Bijvoorbeeld: in sommige gevallen heb je bij een aankoop van buiten de EU vrijstellingen en in andere gevallen heb je waardedrempels waarboven je een importheffing moet betalen. Op de website van de Belastingdienst lees je hoe je hiermee om moet gaan.

Diensten

Als je diensten afneemt of levert buiten de EU (bijvoorbeeld als je personen of goederen vervoert), dan werkt het qua invoeren van de boekingen vaak hetzelfde als bij producten. Je kiest voor Levering naar buiten de EU 0% (als je diensten levert) of Leveringen/diensten van buiten EU 0% (als je diensten afneemt). Maar er zijn een aantal uitzonderingen als je diensten levert. Bijvoorbeeld als je digitale diensten (zoals telecomdiensten) levert. Meer hierover leer je op de website van de Belastingdienst.