Cursusoverzicht » Hoofdstuk 6. Buitenland » Particulieren klanten

Particuliere klanten

We hebben net uitgelegd hoe het zit als je zaken doet met bedrijven in het buitenland. Maar als je klant een particulier is, dan zijn de regels weer anders.

Particulieren in EU-landen

Bij de verkoop aan een particulier in een ander EU-land heb je geen OB-nummer. Je hoeft deze verkoop dus niet mee te nemen in de Opgaaf ICP. Als je een product verkoopt, reken je geen 0% btw, maar de Nederlandse btw die op dat product zit. Je voegt de factuur dan ook in met BTW Hoog of BTW Laag als btw-code.

e-Boekhouden.nl

Drempelbedragen

Je rekent dus de Nederlandse btw door aan je particuliere klant. Maar als je boven een bepaald bedrag uitkomt in één land, moet je de lokale btw gaan rekenen. Dit zijn de drempelbedragen. Ieder land in de EU heeft een eigen drempelbedrag, bij de landen met de euro is dat vaak € 35.000 of € 100.000. België heeft bijvoorbeeld een drempelbedrag van € 35.000. Dit betekent dat als je tot € 35.000 aan particulieren in België levert, je Nederlandse btw mag rekenen. Vanaf dat bedrag moet je de Belgische btw gaan rekenen én in België btw-aangifte doen.

Let op: De drempelbedragen gelden per jaar. Als je dit jaar boven een drempelbedrag komt, mag je ook het volgende jaar in dat land geen Nederlandse btw meer rekenen. Het jaar daarna mag je weer Nederlandse btw rekenen, tot aan het drempelbedrag. Als je dit jaar dus € 40.000 aan particulieren in België hebt verkocht, moet je vanaf het moment dat je boven de € 35.000 uitkomt in België btw-aangifte doen. Als je volgend jaar dan bijvoorbeeld € 20.000 aan Belgische particulieren levert, blijf je onder het drempelbedrag. Maar omdat je dit jaar boven het drempelbedrag bent uitgekomen, moet je ook volgend jaar Belgische btw rekenen én in België btw-aangifte doen. En dit doe je dan dus over die hele € 20.000. In 2023 mag je dan weer Nederlandse btw rekenen, totdat je weer boven de € 35.000 uitkomt.

Hoe boek je dit nu in e-Boekhouden.nl in? Als je onder het drempelbedrag blijft, voer je de boekingen gewoon in, zoals je bij een Nederlandse klant zou doen..

Als je boven het drempelbedrag uitkomt, maak je een grootboekrekening aan die je Btw [Land], noemt, met als categorie Balans. In ons voorbeeld wordt dat dus Btw België. Stel, je bent nu boven het drempelbedrag uitgekomen en gaat nu voor € 10.000 verkopen in België. In België geldt ook een hoog btw-tarief van 21%. Je rekent aan je klant dus € 2.100 aan btw. Het bedrag inclusief btw is dan € 12.100. Dit boek je nu zo in:

  • Ga naar Boekhouden > Invoeren > Facturen en kies Factuur verstuurd.
  • Vul de gegevens van de factuur in.
  • Kies voor bedragen excl. btw.

Vul nu eerst het bedrag exclusief btw in.

  • Bij bedrag dus: € 10.000,00
  • Btw-code: Geen BTW
  • Tegenrekening: de grootboekrekening waar je normaal deze omzet boekt

Voorbeeld
8000 Omzet groep 1. Als je een aparte grootboekrekening hebt ingesteld, bijvoorbeeld voor de verkoop naar België, dan kies je die tegenrekening.

Vul nu het btw-bedrag in met een nieuwe regel.

   • Klik op Regel toevoegen
   • Vul het btw-bedrag in: € 2.100
   • Btw-code: Geen BTW
   • Tegenrekening: Btw België

Uitzonderingen

Er zijn ook hier weer een paar uitzonderingen. Zo moet je bij producten waar accijnzen op zitten, zoals tabak en alcohol, altijd de lokale btw betalen. Je moet voor deze producten dus ook altijd btw-aangifte doen in het land van de afnemer. Deze omzet telt niet mee voor de drempelbedragen.

Als je diensten aanbiedt naar particulieren binnen de EU, dan gelden de drempelbedragen ook niet. Je rekent dan altijd de Nederlandse btw. De uitzonderingen hierop zijn diensten zoals catering en digitale diensten. Dan reken je wel de lokale btw. Wil je precies weten welke btw je moet rekenen over je dienst, gebruik deze rekenhulp van de Belastingdienst.

Particulieren buiten de EU

Als je producten verkoopt aan een particulier buiten de EU, dan gelden dezelfde regels als wanneer je klant een ondernemer is. Je rekent dus ook 0% btw en voert de factuur in met btw-code Levering naar buiten de EU 0%.

Als je diensten verkoopt aan particulieren buiten de EU, dan reken je meestal ook de  Nederlandse btw. Behalve bij die uitzonderingsgevallen, zoals digitale diensten. Gebruik hiervoor ook de rekenhulp van de Belastingdienst.