Bedrijfskosten

Kennisbank » Bedrijfskosten

Bedrijfskosten zijn alle noodzakelijke kosten die je voor je onderneming maakt.

bedrijfskosten

Wat zijn bedrijfskosten?

De bedrijfskosten zijn zakelijke kosten die een bedrijf bij het produceren van goederen en diensten maakt. Maar ook de kosten van bedrijfsvoering vallen onder de bedrijfskosten.

Wat  valt er onder bedrijfskosten?

Onder bedrijfskosten vallen dingen zoals de inschrijving bij de Kamer van Koophandel, verzekeringen of de huur van je bedrijfspand. De Belastingdienst stelt wel dat deze bedrijfskosten binnen redelijke grenzen rechtstreeks betrekking hebben op je onderneming. Houd er daarom rekening mee dat als je een controle krijgt van de Belastingdienst, je deze bedrijfskosten wel moet kunnen verantwoorden. Zorg daarom altijd voor een correcte administratie.

Hoe kan je bedrijfskosten aftrekken?

In principe kan je alle zakelijke kosten aftrekken voor de Belastingdienst. De Belastingdienst maakt hierbij nog onderscheid tussen kosten en investeringen. Soms kan het voorkomen dat je zakelijke goederen ook privé gebruikt of juist andersom: dat je privé goederen ook zakelijk gebruikt. Van deze kosten is alleen het zakelijke deel aftrekbaar.

Hoe bereken je bedrijfskosten?

De bedrijfskosten kan je gemakkelijk berekenen door alle kosten voor de onderneming bij elkaar op te tellen. De btw van de bedrijfskosten administreer je apart van de bedrijfskosten.