Kostprijs verkopen

Kennisbank » Kostprijs verkopen

Dit is de prijs die je betaald voor de goederen of diensten die je verkoopt.

Kostprijs verkopen

Wat is de kostprijs over verkopen?

De kostprijs is de totaalsom van alle kosten voor de goederen of diensten die je produceert. Vaak wordt de kostprijs berekend per geleverd product of dienst.

Wat valt er onder de kostprijs?

Onder de kostprijs vallen verschillende zaken. Denk bijvoorbeeld aan de grond- en hulpstoffen die je nodig hebt voor het produceren van je product of dienst. Als koffiezaak kunnen dit bijvoorbeeld de koffiebonen zijn die je inkoopt. Heb je een medewerker in de koffiezaak staan die klanten helpt bij het maken van de juiste aankoop? Dan neem je deze arbeidskrachten mee in de kostprijs. Een kassasysteem gaat misschien wel jaren mee, maar ook deze afschrijfkosten valt onder de kostprijs. Huur, rente en belastingen behoren ook tot de kostprijs.

Hoe bereken je de kostprijs?

Voor het bereken van de kostprijs tel je alle variabele- en constante kosten bij elkaar op. De variabele kosten hangen af van de hoeveelheid die je afzet. Stijgt je verkoop in een bepaalde periode dan zullen de variabele kosten gelijkwaardig meestijgen.  Constante kosten zijn kosten die je altijd zult hebben ongeacht de hoeveelheid die je verkoopt. Voor het berekenen van de kostprijs is het belangrijk om de constante kosten te delen over de afzet. De formule ziet er als volgt uit:

Kostprijs = variabele kosten per product of dienst + (vaste kosten/afzet)

Waarom heb je een kostprijs nodig?

Als ondernemer sta je voor de uitdaging om de juiste verkoopprijs te hanteren. Voor het berekenen van de juiste verkoopprijs is het handig de kostprijs erin mee te nemen. Zo kan je zien of de verkoopprijs van je product of dienst de kosten kan dekken. Op deze manier kan je vervolgens gaan kijken of je efficiënter met de kosten om moet gaan of veranderen moet aanbrengen in het productieproces.