Resultatenrekening 

Kennisbank » Resultatenrekening

Synoniemen: winst- en verliesrekening, exploitatierekening

Dit is het overzicht van jouw opbrengsten en kosten over een bepaalde periode.

Resultatenrekening

Wat staat er op een resultatenrekening?

Een resultatenrekening laat het resultaat van een onderneming zien over een bepaalde periode. Vaak wordt dit overzicht gemaakt aan het einde van het jaar. Zo weet je precies wat je hebt uitgegeven en binnen hebt gekregen in dat jaar. 

Uit de resultatenrekening kun je de winst of verlies aflezen en weet je hoe je bedrijf er voor staat. Deze gegevens heb je onder andere nodig voor de belastingaangifte.

Wat staat er op een resultatenrekening?

De resultatenrekening is opgedeeld in kosten en opbrengsten. De kosten vind je terug aan de linkerkant van de resultatenrekening en de opbrengsten staan rechts. Aan het einde van de rekening wordt alles bij elkaar opgeteld en kan je zien of er winst of verlies is geboekt in een bepaalde periode. Als er winst is geboekt dan staat dit aan de linkerkant van de resultatenrekening en als er verlies is geboekt staat dit aan de rechterkant. Zo blijft de resultaten rekening in balans.

Hoe ziet een resultatenrekening eruit?

Zoals we net al zagen bestaat een resultatenrekening uit twee kanten: kosten en opbrengsten. Een voorbeeld van de resultatenrekening vind je hieronder.

Kosten   Opbrengsten  
Inkoopkosten € 5.000 Omzet €18.500
Loonkosten € 8.000
Marketing €1.500
Afschrijvingen €400    
Winst €3.100    
Totaal €18.500 Totaal €18.500