Variabele kosten

Kennisbank » Variabele kosten

Variabele kosten zijn kosten die afhankelijk zijn van de hoeveelheid die je produceert.

Variabele-kosten

Wat zijn variabele kosten?

Kosten voor je onderneming kan je verdelen in directe- en indirecte kosten, vaste- en variabele kosten en kostensoort en kostenplaats. Als men spreekt over variabele kosten, gaat het om kosten die afhankelijk zijn van hoeveel een onderneming produceert. Je kan je misschien wel voorstellen dat je meer kosten maakt met het produceren van 100.000 elektrische gitaren dan wanneer je 10 elektrische gitaren produceert.

Wat is het verschil tussen variabele kosten en directe kosten?

Variabele kosten lijken veel op directe kosten omdat ze beide verband houden met de productie van een bedrijf. Toch zit er verschil tussen beide. Bij directe kosten gaat het om kosten die gemakkelijk te traceren zijn naar een bepaalde afdeling, klant of productie. Bij variabele kosten gaat het productiekosten die veranderen op het moment dat de hoeveelheid van de productie wisselt. 

Wat zijn voorbeelden van variabele kosten?

Voorbeelden van variabele kosten zijn:

  • Directe variabele kosten: kosten aan voorraad. Ga je meer produceren dan heb je ook meer voorraad nodig.
  • Indirecte variabele kosten: kosten aan elektra. Deze kosten zijn niet direct terug te traceren naar het produceren van een bepaald product gezien de hele onderneming elektra gebruikt. Wel zullen de elektrakosten stijgen als je meer gaat produceren. 

Wat is het verschil tussen vaste kosten en variabele kosten?

Zoals we net besproken hebben zijn de variabele kosten afhankelijk van de hoeveelheid die een onderneming produceert. Vaste kosten zullen altijd hetzelfde zijn ongeacht van hoeveel een onderneming produceert.