Cursusoverzicht » Hoofdstuk 5: Afsluiten boekjaar » Stap 1: Banksaldo controleren

Stap 1: Banksaldo controleren

Eerst ga je controleren of je cijfers kloppen. Vergelijk het saldo van je bankrekening met het saldo van je balans op 31 december van het jaar dat je wil afsluiten. Kijk dus eerst hoeveel geld er op je bankrekening stond op 31 december. Ga daarna in e-Boekhouden.nl naar Boekhouden > Overzichten > Balans en vul als datum 31 december in.

Is het saldo gelijk aan het bedrag op je bankrekening? Dan is het goed en kun je door naar stap 2. Is het niet gelijk, volg dan de volgende stappen:

Bedrag niet gelijk

Is het bedrag niet gelijk, dan moet je gaan kijken wanneer dit verschil is ontstaan. Vergelijk hiervoor de balans van 1 januari van het afgelopen jaar met het saldo van je bankrekening van dezelfde datum. Zijn de bedragen wel gelijk, dan weet je dat het verschil in het afgelopen jaar is ontstaan.

Periodes in tweeën delen

Nu verdeel je het jaar in tweeën. Vergelijk de balans met je bankrekening op 1 juli. Is het saldo hier gelijk, dan weet je dat het verschil in de tweede helft van het jaar is ontstaan. Zijn de bedragen hier verschillend, dan weet je dat het verschil in de eerste helft van het jaar is ontstaan. Deel zo iedere keer de periode in tweeën om erachter te komen op welke datum het verschil is ontstaan.

Verschil corrigeren

Ben je erachter gekomen op welke datum het verschil is ontstaan? Dan ga je de bij- en afschrijvingen van je bankrekening vergelijken met de boekingen op de balans van die datum. Heb je een bij- of afschrijving gemist, of heb je een betaling verkeerd geboekt? Pas de boeking aan of voeg deze toe. Controleer opnieuw of het banksaldo nu wel klopt.

Let op: heb je een beginsaldo ingevoerd (bijvoorbeeld omdat je overgestapt bent vanuit een ander boekhoudpakket)? Controleer dan via Beheer > Inrichting > Beginbalans of je het beginsaldo van de bank goed hebt ingevoerd.