Cursusoverzicht » Hoofdstuk 5: Afsluiten boekjaar » Stap 3: Voorraadwaarde actualiseren

Stap 3: Voorraadwaarde actualiseren

Heb je een voorraad, bijvoorbeeld een magazijn met producten die je in een winkel verkoopt? Of heb je een voorraad van materialen die je nodig hebt bij je werk? Dan moet je aan het eind van het jaar de waarde van je voorraad bijwerken. Heb je dit niet? Ga dan meteen door naar stap 4.

Heb je een voorraad, of ga je met een voorraad werken? Bekijk de handleiding Voorraad hoe je je voorraad instelt en bijhoudt in e-Boekhouden.nl. Aan het eind van het boekjaar actualiseer je dan je voorraad. Bij het actualiseren van je voorraad, kijk je wat de totale waarde van je voorraad op dat moment is. Als je producten koopt voor je bedrijf, stijgt je voorraad. Als je producten verkoopt of je verbruikt deze, dan daalt de waarde van je voorraad. Dit lijkt misschien moeilijk om bij te houden en als je een grote voorraad hebt, kun je ook snel een foutje maken. Gelukkig heeft e-Boekhouden.nl de Voorraadmodule. Hiermee actualiseer je heel makkelijk je voorraad.

Als je gaat werken met een voorraad, begin je met het aanmaken van een grootboekrekening, bijvoorbeeld de rekening 5000 Voorraad (met categorie Balans). Op deze rekening pas je de waarde van je voorraad aan, bijvoorbeeld één keer per maand als je de voorraadadministratie doet. Aan het eind van het boekjaar moet de waarde van deze grootboekrekening hetzelfde zijn als de daadwerkelijke waarde van je voorraad. Is dit niet het geval, dan moet je via een memoriaalboeking dit verschil wegboeken. Maar via de voorraadmodule van e-Boekhouden.nl wordt dit automatisch gedaan.

l

Probeer zelf: Voorraadmodule activeren

Als je de voorraadmodule nog niet hebt geactiveerd, ga dan eerst naar Beheer > Inrichting > Instellingen. Ga bij Functies aan/uit zetten naar Voorraadadministratie en klik op Verder. Zet nu het vinkje aan bij Ja, ik wil gebruik maken van de voorraadadministratie.

 

l

Probeer zelf: Voorraad actualiseren

Ga nu naar Factureren > Voorraad > Overzicht > Voorraadrekening Actualiseren. Vul bij Voorraad bijwerken per: de datum in waarop je de voorraad wil bijwerken. De inkooprekening is de grootboekrekening waarop de inkopen uit je voorraad zijn geboekt. Dit is altijd een winst- en verliesrekening. De voorraadrekening is de grootboekrekening waar de voorraad op geschreven wordt, bijvoorbeeld 5000 Voorraad. Bestaat deze grootboekrekening nog niet?

Voeg deze dan eerst toe via Beheer > Inrichting > Grootboekrekeningen > Toevoegen.

Kies voor categorie Balans. Klik nu op Opslaan. De voorraad is nu geactualiseerd.