Afletteren

Kennisbank » Afletteren

Afletteren betekent het ‘afvinken’ van mutaties op de grootboekrekening die bij elkaar horen.

afletteren

Wat is afletteren?

Met afletteren bedoelen we dus het afvinken van een verandering in saldo op een van de rekeningen. Afletteren doe je op elke (grootboek)rekening.  Vroeger werden er letters op de rekening ‘kruisposten’ geschreven. Deze letters lieten zien dat twee posten bij elkaar hoorden. Op deze manier was het makkelijk te herkennen dat beide mutaties iets met elkaar te maken hebben.

Hoe doe je afletteren?

Laten we het proces afletteren gemakkelijker maken door een voorbeeld te geven:

Je hebt €100 opgenomen van je zakelijke bankrekening. Deze €100 wordt als een ontvangst in de kas geboekt, dit is aan de debet kant (links). Als tegenrekening wordt er gekozen voor kruisposten. Dit omdat het geld van de bankrekening wordt afgeschreven aan de credit kant (rechts). Er zijn nu 2 mutaties gedaan. Deze mutaties worden tegen elkaar weggestreept. Dit heet dus afletteren. Het saldo is nu dus 0 en je boekhouding is weer in balans.

Vervolgens kunnen deze twee mutaties tegen elkaar worden weggestreept, met andere woorden: het kan worden afgeletterd. Dit wordt aan beide kanten van de rekening gedaan. Zowel bij de activazijde als passivazijde wordt er een bedrag van honderd euro weggestreept.

Wat is het voordeel van afletteren?

Afletteren zorgt ervoor dat je boekhouding up-to-date en overzichtelijk is. Je kunt gemakkelijk verklaren waar een bepaalde betaling vandaan komt. Daarnaast geeft het ook nog actueel weer hoe je bedrijf ervoor staat. Handig toch!