Baten & Lasten

Kennisbank » Baten & Lasten

Synoniemen: opbrengsten & kosten

De staat van baten & lasten noem je ook wel eens een resultatenrekening en laat alle opbrengsten en kosten zien over een bepaalde periode.

baten en lasten

Wat betekenen baten & laten voor je onderneming?

De staat van baten & lasten is een samenvatting of overzicht van de baten en lasten over een bepaalde periode. Meestal gaat het over één jaar. Aan de linkerkant van het overzicht staan de baten en aan de rechterkant en de lasten.

Wat zijn baten?

Dit worden vaak bijzondere baten genoemd. Baten lijken op inkomsten, het geld dat je krijgt. Maar er zit een groot verschil tussen deze twee begrippen. Het verschil is dat je inkomsten op een bepaald moment krijgt, dus op één datum. Baten gaan over een bepaalde periode in plaats van over een vaste datum. Bij baten ontvang je dus geld over een bepaalde periode. Voorbeelden van baten zijn huur, subsidie of contributie.

Wat zijn lasten?

Lasten is het tegenovergestelde van een boekhoudbegrip baten. Lasten lijken op uitgaven, het geld dat je betaalt voor een auto of telefoon. Net zoals inkomsten zijn ook uitgaven een momentopname. Lasten gaan net als baten niet over één datum, maar over een periode. Bij lasten heb je het recht om geld uit te geven. Een voorbeeld van lasten is het boeken van een kasverschil.