Eindbalans

Kennisbank » Eindbalans

De definitieve balans aan het einde van een boekjaar.

eindbalans

Wat is een eindbalans?

Een balans is een financiële momentopname van een onderneming. Voor de eindbalans geldt dat het de financiële situatie laat zien aan het einde van een boekjaar. Vaak is dit 31 december, maar dit hoeft niet altijd het geval te zijn.

    Als een andere datum beter past bij je onderneming, dan maak je gebruik van een gebroken boekjaar. Op deze manier stel je de eindbalans op met een andere datum dan 31 december. 

    Wat staat er op een eindbalans?

    De eindbalans maak je vaak door gebruik te maken van de beginbalans en alle tussentijdse resultaten. Op een eindbalans wordt zichtbaar wat de bezittingen, schulden en het eigen vermogen op het einde van een boekjaar zijn. Het is belangrijk dat de balans in evenwicht is. Is dit niet het geval, dan heb je ergens misschien een foutje gemaakt.

    Waarom maak je een eindbalans?

    Als ondernemer ben je verplicht een eindbalans op te stellen. Handig, want zo weet je aan het einde van een periode hoe je bedrijf er financieel voor staat. Zo zie je of er winst of verlies is gemaakt over een bepaalde periode en hoe weerbaar het bedrijf is.