Grootboek

Kennisbank » Grootboek

Een verzameling van alle grootboekrekeningen.

grootboek

Wat is een grootboek?

Een grootboek is een verzameling van verschillende grootboekrekeningen. Deze verschillende grootboekrekeningen lichten allemaal een onderdeel uit van je bedrijf. Het laat zien wat er in het bedrijf speelt en wat de waarde ervan is.

Als je de grootboekrekeningen combineert, krijg je een bijvoorbeeld een balans of een winst- en verliesrekening. Het grootboek maakt dus letterlijk jouw boekhouding.

Waarom gebruik je een grootboek?

Als ondernemer ben je verplicht je grootboek op orde te hebben en bij te houden. Deze dien je minimaal 7 jaar te bewaren. Instanties zoals de Belastingdienst kunnen namelijk hierom vragen. Ook vraagt de Belastingdienst om verschillende grootboekrekeningen op het moment dat je aangifte doet.

Tevens ben je binnen bepaalde rechtsvormen verplicht om bij de Kamer van Koophandel je jaarrekening te deponeren. Naast dat je op verschillende gebieden verplicht bent om een grootboek bij te houden, helpt het je ook om overzicht te bewaren in je boekhouding.

Hoe gebruik je een grootboek?

Een van de laatste dingen die je wilt als ondernemer is een rommelige boekhouding. Het werkt onoverzichtelijk en je hebt daardoor geen inzichten in de gezondheid van je bedrijf. Verstandige ondernemers leggen daarom elke financiële verandering binnen het bedrijf vast in een boekhoudprogramma.