Restwaarde

Kennisbank » Restwaarde

De restwaarde is de geschatte waarde van een bedrijfsmiddel op het moment dat je het niet meer kunt gebruiken voor jouw onderneming.

Restwaarde

Wat is restwaarde?

Wanneer je een bedrijfsmiddel aanschaft voor je onderneming kan het opgenomen worden tot vaste activa of vlottende activa. Dit is afhankelijk van hoe lang een bedrijfsmiddel mee gaat in de onderneming. Je gaat hierbij altijd uit van de economische levensduur.

Stel je hebt een computer gekocht voor je onderneming, welke over 20 jaar kapot gaat. Dan kan het alsnog zo zijn dat de computer na 5 jaar al zijn waarde verliest voor de onderneming. Deze 5 jaar is de economische levensduur van de computer. Wat de computer na die 5 jaar nog waard is, noemen we de restwaarde.

Hoe bepaal je de restwaarde?

Als je weet wat de restwaarde is, weet je met welk bedrag je een bepaald bedrijfsmiddel kan afschrijven. Het bepalen van de restwaarde kan lastig zijn. Het beste kan je overleggen met de leverancier van het bedrijfsmiddel. Meestal weten zij wat het bedrijfsmiddel nog waard is als de economische levensduur voorbij is.

Wat is de formule voor restwaarde en afschrijving?

Voor het bepalen van de afschrijvingskosten per jaar heb je de aanschafkosten nodig, de restwaarde en de geschatte economische levensduur. De formule ziet er als volgt uit:

Afschrijvingen per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) / economische levensduur

Hoe neem je restwaarde mee in de administratie?

De restwaarde meenemen in de boekhouding is gemakkelijk. Alle afschrijvingen vallen onder het boekstuk afschrijvingen. Als je het bedrijfsmiddel verkoopt, wordt het bedrag waarvoor je het verkocht hebt meegenomen onder debiteuren. Hier tegenover staat de aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel, de omzetbelasting over de verkoop ervan en de winst of het verlies over de verkoop.