1.1 Waar moet je beginnen?

Voordat we je precies gaan leren hoe je je boekhouding bijhoudt, geven we je de achtergrondinformatie over boekhouden. Waarom moet je je boekhouding eigenlijk bijhouden?

e-Boekhouden.nl

Waarom moet je een boekhouding bijhouden?

Als ondernemer ben je verplicht een boekhouding bij te houden. Als je je bedrijf hebt ingeschreven bij de KvK, dan geven zij jouw gegevens door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst beslist vervolgens of je btw-plichtig bent. Bijna iedere ondernemer is btw-plichtig. Dit betekent dat je een btw-administratie moet bijhouden en verplicht bent om btw-aangifte te doen. Uit je administratie blijkt namelijk hoeveel btw je moet betalen aan de Belastingdienst (of terugkrijgt). Hier komen we later in de cursus op terug.

Inzicht in je cijfers

Je bent niet alleen verplicht om een boekhouding bij te houden. Het is ook noodzakelijk om dit te doen. Je neemt als ondernemer zelf de beslissingen over de toekomst van je bedrijf. Als je niet weet hoe je bedrijf er financieel voorstaat, kun je onmogelijk beslissingen nemen. Een overzichtelijke boekhouding is daarom onmisbaar! Je weet dan namelijk precies hoe jouw bedrijf ervoor staat. Zo kun je, op basis van je cijfers, de beslissingen nemen om je bedrijf succesvol te maken (en te houden).