Ga je zelf boekhouden, of heb je een boekhouder nodig?

Een vraag die veel ondernemers zich stellen: Kan ik zelf boekhouden, of moet ik dat door een boekhouder laten doen? Je kunt prima zelf je boekhouding doen, áls je maar gebruik maakt van een goed boekhoudprogramma. Met e-Boekhouden.nl, kun je heel eenvoudig zelf je boekhouding doen. Dit programma is al helemaal ingericht op jouw wensen.

e-Boekhouden.nl

Een boekhouder kost geld

Omdat je zelf je boekhouding kunt doen, is een boekhouder vaak onnodig duur. Zeker als je een boekhouder de basiszaken laat doen, zoals bonnetjes en facturen invoeren. De btw-aangifte lijkt misschien iets waarbij je hulp nodig hebt, maar ook dat kun je prima zelf met e-Boekhouden.nl. Het inhuren van een boekhouder of accountant is natuurlijk niet gratis. En als je ze dan zaken laat doen die je ook zelf kunt, kost dat onnodig geld. Geld dat je beter in je bedrijf kunt steken.

En de jaarrekening dan?

Misschien heb je wel eens gehoord dat je een boekhouder nodig hebt om een jaarrekening op te stellen. Maar wist je dat je voor een eenmanszaak en een vof helemaal geen jaarrekening hoeft te maken? Ben je dus een zzp’er met een eenmanszaak, dan hoef je dit niet te doen. Een bv is wel verplicht om een jaarrekening op te stellen (en te deponeren bij de KvK). Je stuurt je cijfers uit e-Boekhouden.nl dan door naar een boekhouder en hij of zij kan dan de jaarrekening voor je opmaken.

Een goed boekhoudprogramma regelt het voor jou

Je hebt geen boekhouder of accountant nodig om goed je boekhouding te doen. Zelf boekhouden is echt niet zo moeilijk als mensen soms denken, als je maar het juiste programma gebruikt. Ondernemers geven aan dat ze geen boekhouder nodig hebben, omdat het boekhoudprogramma zoveel voor hen regelt en invult (zoals de btw-aangifte). Bekijk bijvoorbeeld het verhaal van Jeannette Hendriks van Tiendas Diferentes hoe zij haar boekhouding doet in e-Boekhouden.nl.

Je boekhouding laten controleren

Wil je tóch een boekhouder inschakelen, bijvoorbeeld om je cijfers te laten controleren aan het einde van het boekjaar? Schakel dan een aangesloten boekhouder of accountant in bij jou in de buurt. Dan weet je zeker dat je een betrouwbare boekhouder hebt én kun je samenwerken in hetzelfde boekhoudprogramma.