Rekeningschema aanpassen

Nu je weet welke grootboekrekeningen en bijbehorende categorieën er standaard in e-Boekhouden.nl staan, kun je het schema naar jouw wensen gaan aanpassen of uitbreiden. Als je bijvoorbeeld verschillende soorten producten verkoopt of diverse diensten aanbiedt, kan het handig zijn om je omzet op te splitsen. Standaard staan er in het rekeningschema 2 grootboekrekeningen voor je omzet, namelijk 8000 Omzet groep 1 en 8010 Omzet groep 2. In het voorbeeld van onze fietsenwinkel zou je deze dan bijvoorbeeld kunnen aanpassen naar 8000 Omzet elektrische fietsen en 8020 Omzet stadsfietsen.

Bedenk dus voor jezelf welke extra grootboekrekeningen je wil gaan gebruiken. Stel, je verkoopt verschillende soorten fietsen. Dan is 1 grootboekrekening misschien niet genoeg. Als je zowel elektrische als ‘normale’ fietsen verkoopt, is het handig om deze omzet uit te splitsen naar 8010 omzet elektrische fietsen en 8020 omzet normale fietsen.

Je kunt het zelfs nog specifieker doen, door het te verdelen in 8011 Omzet elektrische sportfietsen en 8012 Omzet elektrische stadsfietsen. Let wel op dat je ruimte laat tussen grootboekrekeningen, zodat je in de toekomt nog eventueel rekeningen kunt toevoegen. Als je op een gegeven moment bijvoorbeeld ook nog elektrische bakfietsen gaat verkopen, dan heb je nog ruimte voor de grootboekrekening 8013 Omzet elektrische bakfietsen.

e-Boekhouden.nl

Je kunt het dus zo gedetailleerd mogelijk maken. Let wel op dat je niet te veel grootboekrekeningen gaat toevoegen, want dan kun je het overzicht juist weer kwijtraken. Als je bijvoorbeeld maar 1 normale fiets per jaar verkoopt, hoef je deze grootboekrekening niet uit te splitsen. Maar als je wel heel veel normale fietsen verkoopt, dan is het slim om op te splitsen, want dan zie je bijvoorbeeld meteen hoeveel omzet je hebt behaald met normale sportfietsen.

Richt je rekeningschema zo vroeg mogelijk in. Zo voorkom je dat je op een later moment nog allemaal boekingen moet gaan aanpassen, omdat ze op de verkeerde grootboekrekening geboekt zijn.

Hoe pas je het schema aan?

Dit gaat heel gemakkelijk. Klik op Toevoegen als je een nieuwe grootboekrekening wil maken. Voeg dan bijvoorbeeld de grootboekrekening 8020 Omzet stadsfietsen toe.

Wil je een grootboekrekening aanpassen, klik dan op het potloodje voor aan de regel. Met het kruisje verwijder je de rekening. Je kunt je rekeningschema altijd aanpassen. Kom je er na een tijd achter dat je een grootboekrekening wil toevoegen, dan is dat geen probleem.