Tegenrekening

Kennisbank » Tegenrekening

Een tegenrekening is de grootboekrekening waarop je kosten boekt.

Tegenrekening

Wat is een tegenrekening?

Op het moment dat je bijvoorbeeld een computer aanschaft voor je onderneming verandert er het een en ander op de balans. Zo neemt de inventaris toe op de activazijde. Daartegenover staat dat bijvoorbeeld het eigen vermogen ook toeneemt. Als je een autozaak hebt en je verkoopt een auto dan gebeurd er als het ware hetzelfde. Je hebt een debiteur aan de ene kant staan en als tegenrekening boek je omzet.

Wat is het doel van een tegenrekening?

Met een tegenrekening verdeel je je kosten in categorieën. Hierdoor heb je overzicht en zie je aan het einde van het jaar gemakkelijk wat je inkomsten en uitgaven waren. We hebben net het voorbeeld gegeven waarbij er een auto wordt aangeschaft.

Stel, je ziet dat er op de tegenrekening heel veel kosten zijn geboekt, dan heb je dus heel veel auto’s gekocht. Maar als je daar uiteindelijk niks mee doet, kun je volgend jaar beter minder auto’s kopen.

Tegenrekening in online boekhouding?

Tegenrekeningen gebruik je dus om je boekhouding overzichtelijker te maken. Zo heb jij een beter inzicht in je cijfers en kan je goede beslissingen maken voor de toekomst van je bedrijf. Kijk bij de keuze van je boekhoudprogramma daarom ook naar hoe je je boekhouding kunt indelen.