Automatische importregels instellen

Als je niet verwerkte afschriftregels hebt, waarvan je weet dat ze vaker voor gaan komen, kun je ervoor zorgen dat deze de volgende keer wel automatisch verwerkt worden. Dit doe je door automatische importregels in te stellen.

Je stelt deze automatische importregels dus in voor terugkerende banktransacties. Dit doe je op deze manier:

    • Ga naar: Boekhouden > Invoeren > Importeren > Automatische importregels en klik op Toevoegen.
    • Vul nu de gegevens in en klik op Opslaan.

Stel, je wil de kosten die je iedere maand voor je zakelijke bankrekening moet betalen iedere keer automatisch laten verwerken. De kosten voor je bank zijn iedere maand tussen de € 3,50 en € 8,00 (soms heb je extra kosten bijvoorbeeld als je gepind hebt met je zakelijke creditcard). Dan stel je de automatische importregel op deze manier in:

e-Boekhouden.nl

Hoe stel je een automatische importregel in, in e-Boekhouden.nl?

  • Ga naar: Boekhouden > Invoeren > Importeren > Automatische importregels en klik op Toevoegen.
  • Vul bij Afschriftregels waarbij in de omschrijving de volgende tekst voorkomt, het belangrijkste woord in van de omschrijving van de banktransactie. Bij ons voorbeeld is dat Bankkosten.
  • Het tweede vakje En in de omschrijving de volgende tekst voorkomt vul je alleen in als je 2 verschillende termen wilt controleren. Dit is bij ons niet het geval, dus dit laten we leeg.
  • Bij waarbij het gaat om een vul je in of het een bij- of afschrijving is. Bij ons voorbeeld gaat het om bankkosten, dus we kiezen voor Afschrijving.
  • Het bedrag is iedere maand tussen de € 3,50 en € 8,00. We kiezen hier voor een ruime marge (bijvoorbeeld als we toevallig een keer iets hogere bankkosten hebben. Deze zou dan niet automatisch verwerkt worden). We kiezen daarom om bij waarbij het bedrag gelijk of groter is dan in te vullen en bij waarbij het bedrag gelijk of kleiner is dan voor 10.00.
  • Bij Automatisch wegboeken met de volgende gegevens kies je de mutatiesoort, btw-code en tegenrekening. Bij ons gaat het om Geld uitgegeven, Geen BTW en de tegenrekening 4550 Bankkosten.

Klik nu op opslaan. De volgende keer dat er een afschrijving langskomt met het woord Bankkosten in de omschrijving, met een bedrag tussen de € 0,00 en € 10,00, dan wordt dit automatisch geboekt. Het wordt dan geboekt als Geld uitgegeven, zonder btw op de grootboekrekening 4550 Bankkosten. Deze boeking hoef je in de toekomst dus niet meer handmatig in te voeren.