Bankafschriften importeren

We hebben net uitgelegd hoe je handmatig bankafschriften invoert. Nu gaan we uitleggen hoe je bankafschriften importeert. e-Boekhouden.nl heeft namelijk een importfunctie. Hiermee importeer je in één keer alle afschriftregels van een bepaalde periode, bijvoorbeeld die van afgelopen maand. Dit werkt dus sneller en makkelijker dan alle importregels handmatig invoeren.

Je exporteert eerst het bankafschrift, dit doe je vanuit je bankrekening. Als je niet weet hoe je dit doet, check dit dan even bij je eigen bank. Het exportbestand is MT940- of een csv-bestand. Dit bestand kun je nu direct importeren in e-Boekhouden.nl. Ga naar: Boekhouden > Invoeren > Importeren. Je komt nu op het scherm met het digitaal afschrift Uploaden. Klik op Bestand kiezen en selecteer het bestand. Klik vervolgens op openen en dan op verder. Je ziet nu een verslag van de import. Hierin staat hoeveel mutaties er gevonden zijn, het aantal dubbele mutaties (deze worden niet ingeladen) en het aantal mutaties dat automatisch is verwerkt in de boekhouding.

Het systeem gaat op zoek naar de factuurnummers en bedragen. Deze worden gematcht met de openstaande facturen. In het voorbeeld is een bankafschrift ingevoerd met 4 afschriftregels. Hiervan is er 1 automatisch verwerkt. De andere 3 moet je nu handmatig verwerken. Je hoeft dus alleen de afschriftregels die niet automatisch zijn verwerkt nog handmatig te doen. Dit doe je door te klikken op Ga naar niet verwerkte afschriftregels.

Nu zie je de 3 afschriftregels die nog niet verwerkt zijn. Deze ga je handmatig verwerken. Dit doe je door te klikken op het icoontje met het groene plusje. Je verwerkt de afschriftregels nu handmatig, zoals je dat net geleerd hebt.