Cursusoverzicht » Hoofdstuk 7: Speciale boekingen » 7.12 Auto: privé/zakelijk (en kilometers registreren)

7.12 Auto: privé/zakelijk (en kilometers registreren)

Veel ondernemers hebben een auto die ze gebruiken voor hun bedrijf. Je kunt je auto op twee manieren gebruiken:

 

  1. Je bezit de auto privé of leaset deze privé
  2. Je auto staat ‘op de zaak’, of je bedrijft leaset de auto

1. Je bezit de auto privé of leaset deze privé

Als je de auto privé rijdt, dan zijn er ook weer twee mogelijkheden:

500 privékilometers of minder

Rij je 500 privékilometers per jaar (of minder), dan ben je vanuit de Belastingdienst verplicht om de auto als ‘ondernemersvermogen’ te zien. Je zet de auto dan, zoals dat heet, ‘op de zaak’. Dit leggen we verderop uit.

Meer dan 500 privékilometers

Rij je meer dan 500 privékilometers per jaar? Dan mag je zelf kiezen of je de auto op je zaak zet, of privé (blijft) rijden. Als je deze op de zaak zet, mag je dus (zoals we net hebben uitgelegd) alle kosten aftrekken voor je winst. Je moet dan wel het privégebruik van je auto corrigeren in de aangifte inkomstenbelasting. Dit bedrag kan flink oplopen. Het is namelijk afhankelijk van de waarde van de auto, de leeftijd van de auto (wanneer de auto voor het eerst is toegelaten op de weg) en de CO2-uitstoot. Vaak is het daarom voordeliger voor zzp’ers om de auto bij veel privékilometers niet op de zaak te zetten, maar om jezelf een kilometervergoeding te geven. Dat leggen we in de volgende paragraaf verder uit.

Wil je meer informatie over je autokosten? Bekijk dit artikel op de website van de Belastingdienst.

2. Je hebt de auto op de zaak, of de onderneming leaset de auto

Als je je auto op de zaak hebt staan, dan wordt de auto als ‘ondernemingsvermogen gezien’. Dit betekent dat je alle autokosten mag aftrekken van je winst, zoals:

  • verzekeringskosten
  • brandstof
  • onderhoud en reparatie
  • afschrijving
  • als je leaset: leasekosten
  • parkeren, tol, veerboten, wasstraat
  • motorrijtuigenbelasting

Bij het leasen van de auto zijn je kosten bijvoorbeeld:

  • leasekosten
  • parkeren, tol, veerboten, wasstraat

Bij sommige leasemaatschappijen zijn de leasekosten inclusief brandstof, verzekeringen en andere kosten. Zitten deze niet in de leaseprijs? Dan kun je deze ook nog aftrekken van je winst.

Kilometers registreren

Hoe je je auto in je administratie mag opnemen hangt dus af van de hoeveelheid privékilometers die je maakt. De Belastingdienst wil je aantal privé- en zakelijke kilometers kunnen controleren. Dit gebeurt via de kilometerregistratie. Je registreert dan al je gereden kilometers én zet bij je ritten of het een zakelijke rit was of niet.

Je kunt je agenda bij je rittenregistratie doen, zodat je ook kunt bewijzen dat een rit ook echt voor de zaak was. Bijvoorbeeld omdat je naar een klant bent geweest, of een beurs hebt bezocht. De Belastingdienst kan zo dan controleren hoeveel privé- en zakelijke kilometers je hebt gereden.

Btw regelingen auto

We hebben net uitgelegd hoe je de kosten van je auto in je boekhouding mag opnemen en van je winst mag aftrekken. Maar je mag soms ook de btw van je auto opgeven bij de btw-aangifte.

Twijfel je of je de btw mag opgeven? Gebruik dan dit hulpmiddel voor de btw van je auto van de Belastingdienst.

Btw bij privéauto

Rij je je auto privé? Dan kun je de btw van het gebruik en onderhoud van de auto opgeven bij de btw-aangifte. Maar je mag alleen het zakelijke gedeelte van deze kosten opgeven bij je btw-aangifte. Je privékilometers dus niet, hier horen ook de kilometers voor woon-werkverkeer bij. Als je je auto dus voor 70% privé en voor 30% zakelijk gebruikt, dan mag je maar 30% van de btw opgeven. Deze kosten geef je op bij de laatste btw-aangifte van het jaar, voor kwartaal 4 dus.

Als je de auto privé leaset, kun je de kosten voor gebruik en onderhoud ook opgeven als deze niet zijn meegenomen in de leasekosten.

Stel, je hebt afgelopen jaar 10.000 kilometer gereden met je auto en had in totaal € 500,00 aan btw over je autokosten. Je hebt 2.000 privékilometers gereden en 8.000 kilometers zakelijk. Je hebt dan 20% van je auto privé gebruikt en 80% zakelijk. Je moet dan 20% van de btw opgeven als privégebruik. 20% van € 500,00 is € 100,00. Dit bedrag geef je dan bij je laatste btw-aangifte op bij rubriek 1d Privégebruik.

Wil je meer weten over privégebruik, kijk dan op deze pagina van de Belastingdienst.

Btw bij auto op de zaak

Als je je auto op de zaak hebt staan, dan mag je de btw van de aanschaf, gebruik en onderhoud opgeven, voor zover je de auto zakelijk gebruikt. Ook hier geldt dus dat je alleen het gedeelte van je auto dat je zakelijk gebruikt, mag meenemen in de btw-aangifte. Als je de auto zakelijk leaset, dan mogen de kosten voor onderhoud en gebruik ook niet in de leasekosten zitten.