Cursusoverzicht » Hoofdstuk 7: Speciale boekingen » 7.2 Zakelijke aankoop privé voldaan

7.2 Zakelijke aankoop privé voldaan

Soms kan het voorkomen dat je een zakelijke aankoop doet, maar deze privé betaalt. Stel, je koopt kantoorartikelen voor je bedrijf, maar bent het pasje van je zakelijke rekening vergeten. Daarom pin je de aankoop maar even snel met het pasje van je privérekening. In dat geval heb je wel een factuur (die je op de normale manier invoert), maar kom je de betaling hiervan niet tegen op je bankafschriften. Je kunt de betaling hiervan dan dus ook niet koppelen aan de factuur. Dit los je zo op:

Voorbeeld: Zakelijke aankoop prive

Voer de factuur op de normale manier in. Ga nu naar het overzicht Open Posten. Dit doe je via Boekhouden > Overzichten > Open posten. Kies bij Soort voor Te betalen (crediteuren) en de periode waarin je de factuur hebt ingevoerd. Je ziet de ingevoerde factuur nu staan. Achter het bedrag zie je een klein B-icoontje. Klik hierop om het openstaande bedrag weg te boeken.

In het volgende venster zie je dat het bedrag al is ingevuld. Bij Omschrijving vul je nu bijvoorbeeld Zakelijke aankoop privé betaald in. Kies als tegenrekening 1410 Privé-opnamen en stortingen en klik op Opslaan.

De factuur staat nu niet meer open. Op de balans staat nu dat je dit bedrag nog tegoed hebt van je bedrijf. Je kunt dit bedrag ook echt overmaken vanuit je zakelijke rekening naar je privérekening, maar dit hoeft niet. Je boekhouding klopt nu in ieder geval.