Cursusoverzicht » Hoofdstuk 7: Speciale boekingen » 7.5 Betalingsverschil wegboeken

7.5 Betalingsverschil wegboeken

Het komt wel eens voor dat een klant iets meer of iets minder betaalt dan het bedrag op je factuur. Bijvoorbeeld als deze klant een verkeerd cijfer intoetst achter de komma, waardoor er een aantal centen verschil ontstaat. Als het een klein bedrag is, vind je het misschien wel prima zo en wil je je klant hier niet mee lastigvallen. Alleen klopt je boekhouding dan niet meer, want er is een betalingsverschil ontstaan. Dit verschil moet je dan nog verwerken in je boekhouding.

Als je de betaling al hebt verwerkt, blijft er in het overzicht Open Posten bij de factuur nog een bedrag open staan. Dit zie je onder NOG ONT (nog ontvangen), bij een factuur die je gestuurd hebt, of NOG BET (nog betalen) als je de factuur ontvangen hebt. Hoe los je dat nu op?

Voorbeeld: Betalingsverschil wegboeken

Ga voor het overzicht Open Posten naar Boekhouden > Overzichten > Open posten. Klik in de factuur met het betalingsverschil op het B-icoon achter het openstaande bedrag. Boek dit bedrag nu weg op de tegenrekening 4900 Betalingsverschillen. De factuur is nu verdwenen uit het overzicht Open Posten en het betalingsverschil is verwerkt.