Aankopen buiten de EU

Heb je een factuur gekregen van een leverancier buiten de EU, dan heb je normaal gesproken een factuur zonder btw gekregen. Of de leverancier nu wel of geen btw heeft gerekend, je voert de factuur op de normale manier in, zoals je in het vorige hoofdstuk hebt geleerd. Het bedrag dat je moet betalen vul je in bij bedrag (excl.). Je kiest dan als btw-code voor Leveringen/diensten van buiten de EU 0%. Je ziet dat er bij BTW 0,00 wordt ingevuld. e-Boekhouden.nl zet deze bedragen nu automatisch op de goede plek in de btw-aangifte.

Het btw-bedrag wordt automatisch bij rubriek 4a van de btw-aangifte geplaatst. Dit bedrag wordt weer gecompenseerd bij rubriek 5b (voorbelasting), zodat je onder aan de streep geen btw hoeft te betalen over deze aankoop.

Verkoop buiten de EU

Lever je producten of diensten aan klanten buiten de EU? Dan reken je hier ook geen btw over. Je hoeft de ob-nummers van deze klanten ook niet te controleren. Je voert de factuur op de normale manier in je boekhouding. Kies als btw-code Leveringen naar buiten de EU 0%. e-Boekhouden.nl zet de omzet automatisch op de juiste plek in de btw-aangifte.

e-Boekhouden.nl