Cursusoverzicht » Hoofdstuk 3: Belastingen » 3.1 Btw (omzetbelasting) » Btw bij leveringen van en naar het buitenland

Btw bij leveringen van en naar het buitenland

We hebben net uitgelegd hoe btw en de btw-aangifte werkt. Als je zakendoet met klanten of leveranciers in het buitenland, dan gelden er nog meer verschillende regels. Daarbij is er een belangrijk verschil tussen zaken binnen de EU en buiten de EU.

Aankopen binnen de EU

Als je producten koopt, of diensten afneemt vanuit een ander land binnen de EU (bijvoorbeeld België), dan moet je het btw-nummer van je leverancier vragen. Je krijgt van je leverancier een factuur zonder btw. Deze factuur voer je hetzelfde in als je bij een factuur zou doen van een leveranciers uit Nederland. Het enige dat je in e-Boekhouden.nl anders invult is dat je bij btw-code kiest voor Leveringen/diensten van binnen EU 0%.

In het buitenland btw betaald

Het kan voorkomen dat je in het buitenland kosten voor je bedrijf maakt, waarbij je wel buitenlandse btw betaalt. Bijvoorbeeld als je in het buitenland hebt getankt. Deze btw kun je niet terugvragen via je btw-aangifte, maar alleen via de website van de Belastingdienst. Je moet de btw dan wel per land uitsplitsen. Stel je hebt in Duitsland getankt voor € 119,-. Dit is € 100,- exclusief btw en € 19,- btw (in Duitsland is het algemene btw-tarief 19%). Die € 19,- vraag je terug via de Belastingdienst. Dit verwerk je dan op deze manier in je boekhouding:

Maak via Beheer > Inrichting > Grootboekrekeningen een nieuwe grootboekrekening aan, via de knop Toevoegen. Geef deze de code 1660, als omschrijving Btw Duitsland en als categorie Balans.

Voer de betaling van het tankbonnetje in via Boekhouden > Invoeren > Afschrift/bonnetjes. Kies bij Soort boeking voor Geld uitgegeven en vul de datum en omschrijving in. Vul het bedrag exclusief btw (€ 100,00) in op de eerste regel en vul bij btw-code Geen BTW in. Kies als tegenrekening bijvoorbeeld een nieuwe rekening 4400 Autokosten (of de tegenrekening die je normaal gebruikt voor tankkosten). Klik nu op Regel toevoegen en vul op de tweede regel het btw-bedrag in (€ 19,00), kies bij btw-code opnieuw voor Geen BTW en als tegenrekening 1660 Btw Duitsland.