Cursusoverzicht » Hoofdstuk 3: Belastingen » 3.1 Btw (omzetbelasting) » Btw-aangifte verwerken in je boekhouding

Btw-aangifte verwerken in je boekhouding

Nu je de aangifte hebt verstuurd, moet je deze nog verwerken in je boekhouding. Dit doe je heel eenvoudig. Je gaat weer naar Boekhouden > Aangiftes > Btw-aangifte en kiest de btw-periode. Klik onderaan op Btw-aangifte verwerken in de boekhouding. De aangifte is nu verwerkt in de boekhouding.

Let op: Het is belangrijk dat je eerst de aangifte verstuurt en daarna pas in je boekhouding verwerkt. Anders worden handmatige wijzigingen (bijvoorbeeld de correctie uit een vorige aangifte die we net noemden. Dit leggen we zo nog verder uit) niet in je boekhouding meegenomen.

Als je je aangifte in je boekhouding hebt verwerkt, maakt e-Boekhouden.nl deze boekingen aan (Hier hoef je zelf dus niks voor te doen, dit gaat automatisch):

 

  • Het bedrag dat je moet betalen aan de Belastingdienst, of het bedrag dat je terugkrijgt, wordt verwerkt op het grootboek 1650 BTW R/C.
  • Als je in de aangifte de rubriek 1d (privégebruik) hebt ingevuld, zoekt e-Boekhouden.nl een grootboek met de term BTW privégebruik. Als deze niet bestaat, wordt deze automatisch aangemaakt. Het ingevoerde bedrag bij 1d wordt van deze rekening naar 1650 BTW R/C geboekt.