Cursusoverzicht » Hoofdstuk 3: Belastingen » 3.1 Btw (omzetbelasting) » Verkoop binnen de EU aan andere bedrijven

Verkoop binnen de EU aan andere bedrijven

Als je producten of diensten levert aan bedrijven buiten Nederland, maar binnen de EU, dan heet dat een intracommunautaire prestatie (ICP). Als je klant een bedrijf is in een ander EU-land, dan hoef je geen btw te rekenen. Je bent dan wel verplicht om te checken of je klant ook echt een geldig bedrijf heeft. Dat doe je door het ob-nummer (omzetbelastingnummer) te controleren. Als je dit niet doet en de Belastingdienst komt erachter dat het ob-nummer van je klant niet klopt, krijg je een boete. Daarnaast moet je de btw die je nu niet hebt afgedragen (omdat er 0% btw is gerekend) ook nog terug betalen. Het is dus heel erg belangrijk dat je de ob-nummers goed controleert. Gelukkig wordt dit in e-Boekhouden.nl automatisch gecheckt. Je voert je klant in via Relaties > Relaties. Vul bij betaalgegevens het ob-nummer van je klant in. Als er een groen vinkje staat is het nummer geldig, krijg je een rood kruisje dan is het een ongeldig ob-nummer.

Nu je weet dat je klant een geldig ob-nummer heeft, kun je deze een factuur sturen. Je rekent 0% btw aan je klant. Je voert de factuur in, zoals je dat in het vorige hoofdstuk hebt geleerd. Je kiest als btw-code voor Goederen naar binnen de EU 0%. e-Boekhouden.nl zet nu automatisch de omzet en btw in de juiste rubriek op de btw-aangifte (rubriek 3b).

Zoals we net zeiden heet het leveren aan bedrijven naar andere EU-landen een intracommunautaire prestatie (ICP). Je bent dan verplicht om ook Opgaaf ICP te doen. Dit is een formulier dat je naar de Belastingdienst moet sturen. Hierop staat je omzet aan klanten buiten Nederland, binnen de EU. Gelukkig wordt ook dit automatisch geregeld in e-Boekhouden.nl. De Opgaaf ICP staat automatisch voor je klaar. Deze vind je onder Boekhouden > Aangiftes > ICP-opgave. Als je onderaan op Versturen klikt, wordt dit automatisch voor je geregeld.

Verkoop binnen de EU aan particulieren

Als je binnen de EU aan een klant levert die geen geldig ob-nummer heeft, zoals particulieren, dan moet je wel de normale Nederlandse btw rekenen. Je stuurt deze klant dan een factuur, zoals je dat ook naar een Nederlandse klant zou doen. Deze wordt dan bij de btw-aangifte ook gewoon als binnenlandse btw verrekend.

Let op: er gelden hiervoor drempelbedragen. Dit betekent dat je per land maar een maximaal bedrag aan omzet aan particulieren mag hebben. Voor de meeste EU-landen is dit € 35.000 of € 100.000. In België geldt bijvoorbeeld ook het drempelbedrag van € 35.000. Als jij minder dan deze € 35.000 aan particulieren klanten in België levert, mag je de Nederlandse btw rekenen. Maar als je boven dit drempelbedrag uitkomt, moet je de Belgische btw gaan rekenen én in België btw-aangifte gaan doen. Hou dit dus goed in de gaten als je veel levert aan particulieren in ander EU-landen.