Kasstelsel of factuurstelsel?

Misschien zijn dit termen waar je wel eens van hebt gehoord, of misschien is het helemaal nieuw. Het bepaalt op welke manier je btw berekent. De Belastingdienst bepaalt wie het kasstelsel of factuurstel moet gebruiken.

Kasstelsel

Als je klanten vooral particulieren zijn, dan heb je waarschijnlijk te maken met het kasstelstel. Dat betekent dat je de datum van betalen aanhoudt als datum bij het invoeren van je boekingen. Je boekt je betalingen dan via Geld ontvangen of Geld uitgegeven.

Op de website van de Belastingdienst vind je voor wie het kasstelsel geldt.

Factuurstelsel

Als je vooral met bedrijven werkt, gebruik je het factuurstelsel. Bij het factuurstelsel ga je niet uit van de datum van betaling, maar de datum waarop de factuur is gestuurd. Stel, je hebt een factuur gestuurd in kwartaal 1 (bijvoorbeeld op 29 maart), maar de betaling hiervan is pas in kwartaal 2 gedaan (op 2 mei). Dan hoort het bedrag van deze factuur bij kwartaal 1, ook al is deze nog niet betaald. Let daarom op wanneer je je facturen stuurt. Zeker bij facturen met grote bedragen kan het dus zijn dat je hier al btw over moet betalen, terwijl je het bedrag nog niet binnen hebt.

e-Boekhouden.nl